Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Medicatiebewaking

Een belangrijke taak van de apotheker is medicatiebewaking.

Veel mensen gebruiken verschillende medicijnen tegelijk, vooral oudere mensen. Niet alle medicijnen werken goed samen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze elkaar tegenwerken waardoor ze minder effect hebben. Klachten kunnen daardoor erger worden. Het kan ook zijn dat medicijnen elkaar versterken waardoor ze te veel effect hebben. Ook dan kunnen klachten ontstaan.

Uw apotheker waakt erover dat u geen nadelige gevolgen ondervindt wanneer u verschillende geneesmiddelen tegelijk gebruikt.

Overzicht

De arts die de medicijnen voorschrijft, hoort erop toe te zien dat u alleen geneesmidellen gebruikt die goed samengaan. Deze arts heeft echter niet altijd een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt, want mogelijk kreeg u ook medicijnen voorgeschreven door andere artsen. Daardoor kan het gebeuren dat medicijnen worden voorgeschreven die niet goed samengaan met de medicijnen die u al gebruikt.

Controle

Dankzij het systeem voor medicatiebewaking wordt gecontroleerd of u zulk risico loopt. Alle medicijnen die u in onze apotheek haalt, worden geregistreerd in uw persoonlijk dossier in onze computer. Op basis van deze gegevens kunnen we gemakkelijk mogelijke conflicten tussen medicijnen opsporen. We controleren onder andere ook of de voorgeschreven dosering van uw medicijnen klopt en of het gebruiksadvies correct is.

Als uit deze controles blijkt dat uw ‘nieuwe’ medicijnen niet goed samengaan met wat u al gebruikt of minder geschikt zijn voor u, dan nemen we contact op met uw arts of medisch specialist. Meestal wordt in overleg een ander medicijn of een andere dosering bepaald. Op deze manier kunnen we bijkomende klachten voorkomen.

Vaste apotheker

Aangezien al deze medicatiegegevens in de computer van de apotheek worden opgeslagen, werkt medicatiebewaking het beste als u uw medicijnen op voorschrift steeds in dezelfde apotheek haalt. Indien u elders medicijnen haalt, bijvoorbeeld gedurende de vakantie of een wachtdienst, kunt u dit het beste melden aan uw ‘vaste’ apotheker. Vertel hem of haar ook over de medicijnen of voedingssupplementen die u zonder voorschrift elders koopt. Zo blijft de informatie in de computer correct en bent u verzekerd van een optimale medicatiebewaking.

Duidelijke uitleg

Een ander voordeel van medicatiebewaking is dat de apotheker weet wanneer u voor het eerst een bepaald medicijn gaat gebruiken. U krijgt dan uitvoerig uitleg over de wijze waarop u het medicijn dient te gebruiken en over mogelijke neveneffecten die u kunt ondervinden. Deze uitleg hoeft u bij een verlengd gebruik van dat medicijn niet opnieuw te horen, ook dat weet uw apotheker dankzij medicatiebewaking.

Tip

Bewaar een briefje in uw portefeuille met de namen van alle medicijnen die u gebruikt. Het gebeurt immers vaker dan u denkt dat patiënten het gebruik van een medicijn vergeten te melden.