Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Vervallen medicijnen

Geneesmiddelen zijn beperkt houdbaar. Met ouder worden kan hun werkzaamheid verminderen en ook hun samenstelling veranderen.
Controleer regelmatig uw huisapotheek. Let daarbij op de manier van bewaren en op de houdbaarheidsdatum van elk geneesmiddel. Doe niet-opgebruikte en vervallen geneesmiddelen zo snel mogelijk weg. Onze bewaartips kunnen u helpen bij het beheren van uw huisapotheek.

Bij twijfel

Als u twijfelt aan de geldigheid of het gebruik van uw geneesmiddelen, breng ze dan mee naar de apotheek, indien mogelijk in de originele verpakking, en vraag ons om advies.

Niet in de vuilnisbak

Oude of vervallen geneesmiddelen mogen niet bij het gewone huisvuil. Ze kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid en voor het leefmilieu. Daarom is het belangrijk dat ze op een veilige manier worden ingezameld en vernietigd. De apotheker is de geschikte tussenpersoon voor het inzamelen van geneesmiddelen. Haal ze uit hun verpakking en breng ze naar de apotheek.

Niet alles wat u in de apotheek kocht, moet terug ingezameld worden via de apotheker. Raadpleeg onze sorteerwijzer om te weten welke producten u kunt terugbrengen naar de apotheek.

Vernietiging

Oude en vervallen geneesmiddelen worden niet gerecycleerd maar onder hoge en gecontroleerde temperaturen verbrand. Zo waakt men er over dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

In de apotheek worden de binnengebrachte geneesmiddelen regelmatig opgehaald door de groothandel in farmaceutische producten. Van daar gaan ze naar een verbrandingsoven waar ze worden vernietigd.
Dit vernietigingscircuit wordt georganiseerd en gefinancierd door de apothekers, de groothandelaars en de geneesmiddelenindustrie, en in samenwerking met de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Het is volledig kosteloos voor de gebruikers van geneesmiddelen.