Migraine: symptomen, oorzaken en 7 tips voor verlichting

tips bij migraine

Je kent ongetwijfeld iemand die er last van heeft, of misschien word je zelf wel regelmatig getroffen. Ongeveer 15% van de Belgen heeft last van migraine. Het treedt niet bij iedereen even ernstig op, maar wel bijna 2% heeft er chronisch last van. Dat is veel, als je je inbeeldt dat zij vaker wél dan geen hoofdpijn hebben. Maar wat is het nu juist? Wat zijn de oorzaken en symptomen en wat kun je er eigenlijk aan doen? Wij gingen op onderzoek uit. 

 

Wat is migraine?

Migraine is een soort hoofdpijn, gekenmerkt door matige tot hevige pijn, pulsatie of bonken in één gebied van het hoofd. Het is een hersenaandoening van het centrale zenuwstelsel en gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en extreme gevoeligheid voor licht en geluid. De aandoening komt vooral voor bij mensen tussen 15 en 50 jaar oud. De actieve bevolkingsgroep dus: studenten en werkende mensen. 

Zo’n migraineaanval kan worden veroorzaakt door heel wat verschillende factoren. Denk maar aan stress, hormonale veranderingen of zelfs bepaalde voedingsmiddelen. Het is niet mogelijk om zomaar een lijstje te maken met alle mogelijke triggers. Die zijn vaak heel persoonlijk, en in veel gevallen is het een bepaalde combinatie die de ernst van de aanval bepaalt. 

Een aanval kan een paar uren, of als je pech hebt, zelfs een paar dagen duren. En dat is niet alles. Sommige patiënten geven aan dat ze, al voor een aanval begint, waarschuwingssymptomen hebben. Dat zorgt soms voor verwarring. Chocolade zou bijvoorbeeld een trigger zijn voor veel mensen, terwijl onderzoek aantoont dat dit waarschijnlijk geen effect heeft. Vanwaar de verwarring? Voor een aanval krijgen sommige mensen veel zin in zoetigheden en in België is chocolade natuurlijk erg snel te vinden. De zin in chocolade is dus eerder een voorteken dat er een aanval aankomt, waardoor het soms lijkt alsof het eten van chocolade de trigger is. 

 

Hoe ontstaat migraine? 

De exacte oorzaak van migraine is nog niet helemaal bekend. Wetenschappers zijn het er wel over eens dat migraine waarschijnlijk een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren. Er bestaan een aantal theorieën, maar een overtuigende verklaring is er echter niet. Wat we wél zeker weten is dat er een heel aantal uitlokkende factoren bestaan. 

  • Stress
  • Menstruatie
  • Caffeïne
  • Visuele prikkels
  • Weersveranderingen

De pijn ontstaat doordat je hersenen in de war geraken, vooral in de hersenstam. Die stuurt informatie naar de rest van de hersenen en de hersenvliezen. Omdat je hersenvliezen geïrriteerd geraken, krijg je pijn. Dit gebeurt allemaal omdat je sterker gevoelig bent voor prikkels. Dat is dan weer deels erfelijk. Wist je trouwens dat vrouwen vaak gevoeliger zijn voor migraine? Vooral tijdens de menstruatie en in de menopauze. 

 

Symptomen

Hoewel de symptomen van migraine niet voor iedereen hetzelfde zijn, is het opvallend dat een aantal zaken meestal wel terugkeren. Soms allemaal samen, soms niet:

  • felle, kloppende hoofdpijn aan één kant van je hoofd ;
  • pijn die erger wordt na inspanning ;
  • vaak gepaard met misselijkheid en/of braken ;
  • gevoeligheid aan licht, geluid, geur en zelfs aanraking ;
  • algemene vermoeidheid of zwakte ;
  • soms oogpijn of een verandering in zicht.

We spraken al over waarschuwingssymptomen, net voordat je een aanval krijgt. Dit wordt ook wel een ‘aura’ genoemd. Dit kan een visuele verstoring zijn zoals lichtflitsen zien, vlekjes in het zicht of een tintelend gevoel in je ledematen. 

Iedereen kan op een andere manier reageren op migraine. Je kent vast iemand die slechts milde symptomen heeft, maar waarschijnlijk ook iemand die heel heftig reageert op zo’n aanval. Soms zelfs zo heftig, dat het hen verhindert om nog normaal te functioneren. Sommigen hebben af en toe een aanval, maar je kan ook elke week last hebben van migraine, of voor hele lange periodes van meerdere dagen. 

 

Migraine: wat kan je er tegen doen?

Je begrijpt intussen vast dat migraine echt ernstig kan zijn. Vooral wanneer het een invloed heeft op je dagelijks leven, je prestaties op je werk, je gezinsleven, … Gelukkig bestaan er wel een aantal methodes om de pijn te verlichten of zelfs voor te zijn. Zo is er medicatie beschikbaar, maar ook een aanpassing in je levensstijl kan ervoor zorgen dat je een verbetering merkt. 

 

Medicatie tegen migraine

Heb je vaak last van migraine? Dan kun je medicatie nemen om de pijn te verlichten. Gewone pijnstillers (zoals paracetamol) of ontstekingsremmers (NSAID) zijn een optie, maar je kan ook elke dag medicatie innemen om de frequentie of de sterkte van de aanvallen te beïnvloeden (bètablokkers of topiramaat). Bij ernstige migraineaanvallen kun je ook speciale migrainemedicatie voorgeschreven krijgen.  

 

Andere hulpmiddelen bij migraine

Water, water en de rest komt later

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: water is een wondermiddel voor heel wat kwaaltjes én helpt ook bij migraine. Soms wordt hoofdpijn zelfs veroorzaakt door een tekort aan water. Drink dus voldoende (1,5 liter is het aanbevolen minimum voor een jongvolwassene). Je mag ongeveer rekenen op 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht. Koffie, alcohol en frisdrank kunnen je uitdrogen. Heb je veel last van migraine? Dan schrap je die drankjes best tijdelijk uit je dieet.

 

Neem voldoende rust 

Stress is vaak de boosdoener, en ook in het geval van migraine klopt dat. Stress zorgt vaak voor een pijnlijk gevoel in je nek, bovenrug en schouders. Die pijn kan doorstralen naar je hoofd. Probeer overmatige stress dus zoveel mogelijk uit je leven te bannen of probeer er zo mindful mogelijk mee om te gaan. 

Focus je op je ademhaling. Ontspannen, rustig en gecontroleerd. Adem diep in, zodat je voldoende zuurstof binnenkrijgt. Wees je ook bewust van je houding. Een goede houding zorgt voor een betere ademhaling! 

Heb je een aanval? Ga dan naar een rustig en donker plekje om even neer te liggen. Eventueel kan een koud washandje verlichting bieden. 

 

Eet gezond en regelmatig

Ook je voeding kan een invloed hebben op migraine. We spreken dan niet meteen over een bepaald type voeding dat een trigger is, maar wel over je algemene dieet. Zorg ervoor dat je vooral verse, gezonde voeding binnenkrijgt. Vermijd cafeïne en alcohol, kies voor groenten en fruit en zo weinig mogelijk bewerkte voeding. 

 

Hou een migraine dagboek bij

Wil je erachter komen wat voor jou een trigger kan zijn? Hou een migraine dagboek bij. Daarin beschrijf je je aanval zo goed mogelijk. Het tijdstip, de sterkte, de plaats waar je pijn hebt, eventuele bijwerkingen, … Schrijf er ook bij wat je die dag hebt gegeten, wat je hebt gedaan of als er bepaalde stressfactoren in je omgeving aanwezig zijn. Zo ontdek je op de lange termijn misschien een patroon en kun je je levensstijl indien mogelijk aanpassen. 

 

Zorg voor voldoende buitenlucht

Kom voldoende buiten! We hadden het al over het belang van zuurstof. Tijdens een fikse wandeling in de buitenlucht krijg je hier voldoende van binnen. Sport je? Probeer dit ook buiten te doen. Is het niet mogelijk om naar buiten te gaan? Zorg dan minimaal voor een optimale verluchting. 

 

Andere hulpmiddeltjes

En zoals bij elke ziekte gaan er heel wat andere verhalen over hulpmiddeltjes rond die jou kunnen helpen om de pijn te verlichten. Wij hebben er een paar voor jou op een rijtje gezet:

  • Spice it up: meng een beetje cayennepeper in warm water. De stof Capsaicine in de peper zou de pijn kunnen onderdrukken. 
  • Eet amandelen: de salicine in de noot zou pijnverlichtend werken. 
  • Gebruik pepermuntolie: masseer de olie in aan je hoofd of druppel het in je diffuser. 
  • Test eens acupunctuur uit. Het zou je energiebalans terug in evenwicht brengen en zo de pijn verlichten. 
  • Yoga helpt je te ontspannen, creëert een betere balans en focus en zou zo de klachten van migraine verminderen. 

 

Heb jij al een van deze tips getest? Of ken je iemand die hiermee geholpen is? Of ben je op zoek naar advies op maat? Onze apothekers helpen je graag verder in de zoektocht naar een oplossing die jou echt helpt.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels