Hoe verminder je zichtbaar hyperpigmentatie?

Op zich is hyperpigmentatie meestal ongevaarlijk. Toch ben je het liever kwijt dan rijk. Donkere vlekjes in het aangezicht, op je handen en armen laten je er al snel ouder uitzien dan je daadwerkelijk bent. Heb je er last van? Dan zijn er aantal dingen die je kan doen om ze te vervagen.

 

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is de benaming die we geven aan de donkerdere plekken op de huid. Ze variëren in grootte, vorm en ook hun kleur kan gaan van lichtbruin tot zwart. Daarnaast kent hyperpigmentatie ook verschillende soorten, zoals pigmentvlekken en melasma. 

Wat zorgt precies voor hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie, of verkleuring van de huid, kent meerdere oorzaken. In essentie ontstaan de vlekjes op dezelfde manier, door een overmatige productie van melanine. Dat is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur in je huid en haar. 

Zo worden pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Hierdoor komen de vlekken ook eerder voor op lichaamsdelen die het vaakst blootgesteld worden aan zonlicht. We spreken dan over het gezicht, handen en armen. Bij pigmentvlekken gaat het voornamelijk over kleine, donkere vlekjes op de huid. 

Melasma (of chloasma) daarentegen komt voornamelijk voor bij zwangere vrouwen. Daarom wordt het ook wel een “zwangerschapsmasker” genoemd. Door hormonale invloeden, zoals zwangerschap of bijvoorbeeld anticonceptiepillen, ontstaan donkere, onregelmatige vlekken in het gezicht of op de armen. Deze kunnen vaak ook behoorlijk groot zijn.  

Hyperpigmentatie kan ook ontstaan na een ontsteking of na het genezen van een huidletsel, zoals een oppervlakkige wonde. Hierdoor komt het ook wel vaker voor bij mensen die te maken hebben met acné, maar ook gelaatsbehandeling zoals dermabrasie, laserbehandelingen en chemische peelings kunnen hyperpigmentatie veroorzaken. 

Het is ook belangrijk te weten dat niet ieder donker vlekje hyperpigmentatie is. Zo vallen bijvoorbeeld moedervlekken, littekens keratosen en vormen van huidkanker niet onder de noemer hyperpigmentatie. Ben je niet zeker of je te maken hebt met een vorm van hyperpigmentatie? Dan raadpleeg je best je huisarts of dermatoloog voor professioneel advies. 

Hoe kan je de tekenen van hyperpigmentatie verminderen?

Gelukkig zijn er vandaag de dag heel wat dermocosmetische oplossingen, producten en actieve bestanddelen op de markt die de tekenen van hyperpigmentatie kunnen helpen vervagen. Hoe goed de producten helpen, hangt natuurlijk af van de mate en de diepte van de pigmentvlekken. Vraag daarom altijd persoonlijk advies aan je dermatoloog.

1. Exfoliëren

De oplossing voor pigmentvlekjes zit gedeeltelijk in celvernieuwing. Per keer dat je huidlaag vernieuwd, zullen de donkere vlekjes (afhankelijk van hun diepte) lichter worden. Het is dus belangrijk je nieuwe verzorgingsroutine lang genoeg aan te houden om resultaat te zien. 

Exfoliëren is een goede manier om de oude, dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te bevorderen. Let wel op!  Je mag je huid natuurlijk ook niet beschadigen. Niet elke scrub is goed voor je huid. Zo zijn de producten met schurende en dikkere deeltjes niet goed voor je huid. Ze beschadigen de huid en werken zo net huidveroudering in de hand. Die wil je dus ten allen tijde vermijden. Ga daarom voor een mild product met wateroplosbare scrubdeeltjes of een exfoliant die je huid van binnenuit kan vernieuwen. Scrub ook niet élke dag! Dat is niet goed voor je huid. Afhankelijk van de scrub die je verkiest, is één keer per week zeker genoeg. 

Je kan de donkere vlekjes er niet afscrubben. Er is dus ook zeker geen reden om elke dag intensief je huid te scrubben.

2. (Chemische) peeling

Naast een exfoliant kan je ook gaan voor een professionele peeling. Dit houdt in dat bepaalde (huideigen) zuren aangebracht worden waardoor de bovenste laag van je huid gestimuleerd wordt om te vernieuwen. Op die manier zal overtollig pigment afschilferen en na een tijd de behandeling door te zetten, zullen de donkere vlekken uiteindelijk vervagen.

3. Goede verzorgingsproducten

De juiste producten kunnen wonderen verrichten voor je huid! Er zijn heel wat producten op de markt die beloven je donkere vlekken te vervagen. Om je op weg te helpen naar de juiste producten, geven we je een lijst van actieve ingrediënten waar je naar kan zoeken in de ingrediëntenlijst:  

  • Vitamine A  verbetert acnéklachten en maakt de huid gladder. Daarnaast vervaagt het oppervlakkige pigmentatie en vermindert het ook de tekenen van huidveroudering.
  • Niacinamide of vitamine B3 helpt de huidbarrière te versterken. Het werkt ontstekingsremmend, vervaagt oppervlakkige en beschermt tegen zonneschade.
  • Vitamine C zorgt voor een stralende gloed en verstevigt eveneens de huid. Daarnaast remt het de vorming van pigment en beschermt het tegen zonneschade.
  • Glycolzuur kan in hoge concentratie zorgen voor exfoliatie en de vermindering van oppervlakkige pigmentvlekken.
  • Zoethoutwortelextract heeft een kalmerende werking en is dus ideaal voor de gevoelige huid. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, remt het de vorming van pigment en vervaagt het oppervlakkige verkleuringen.

4. Op voorschrift

Op voorschrift kan je ook straffere producten verkrijgen die hardnekkige pigmentvlekken aanpakken. Afhankelijk van het type pigmentatie kan je huisarts of dermatoloog de juiste producten voorschrijven.

5. Camoufleren

Wil je tijdens de behandeling kleine vlekjes in je gelaat wegwerken? Dan kan je deze altijd met behulp van make up camoufleren. Kies voor make up die geschikt is voor de gevoelige huid om eventuele irritaties te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Natuurlijk blijft voorkomen beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je je huid preventief verzorgd en beschermd tegen de vorming van donkere vlekken. We geven je enkele tips:

  • Gebruik dagelijks zonnecrème om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. 
  • Gebruik de juiste producten voor jouw huid. 
  • Een puistje of wondje? Daar blijf je best af als je post-inflammatoire vlekjes wilt vermijden.

 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels