Het warme weer tovert een lach op het gezicht en brengt weer heel wat blote benen in het straatbeeld, maar het durft ook heel wat kwalen verergeren. Spataders bijvoorbeeld. De temperatuurverandering kan de hinder van spataders doen toenemen in de zomer. Daarnaast vinden heel wat mensen het om esthetische redenen ook lastig om voor een korte broek of rok te gaan omwille van spataders. Wat zijn spataders precies en hoe kan je ze behandelen? Daarover vertellen we je meer in deze blog.
Wat zijn spataders?
Spataders (spataderen) zijn vergrote, gezwollen aderen die meestal voorkomen op de benen en voeten. Ze hebben een blauwe of ook wel een donkerpaarse kleur en liggen dikker op je huid dan gewone aders. Ze durven er al eens uitpuilend of klonterig uitzien. Wanneer je lang recht staat of hebt gestaan en bij warmer weer vallen spataders vaak meer op. Dat komt doordat je aders uitzetten bij warmte.
Spataders komen voor bij 2 à 3 op de 10 mensen en zelfs tot 8 op 10 als je ook de allerkleinste spataders meetelt. Hierbij zijn het vooral vrouwen die twee keer zo veel last hebben van spataders dan mannen. Naast het esthetische gegeven, kunnen spataders ook nog eens pijn en last zorgen. In ernstige gevallen kunnen ze zelfs leiden tot open wonden.
Maar waar komen die vervelende aders nu precies vandaan? Normaal gesproken wordt het bloed vanuit de aders teruggepompt naar het hart. Bij spataders loopt dit proces mis. Dat kan komen door een te hoge druk in de beenaders of door slecht functionerende aderkleppen. Hierdoor hoopt het bloed op in de aders en wordt het te traag terug naar het hart afgevoerd. Daarnaast zorgt de afvoer van het bloed ook voor de afvoer van vocht. Doordat het niet goed afgevoerd wordt, kan vocht in de weefsels van je benen en voeten vast blijven zitten en opstapelen. Het gevolg zijn opgezwollen benen, voeten en aders.
Oorzaken
- Spataders zijn erfelijk.
- Lang rechtstaan en weinig bewegen verhoogt risico.
- Leeftijd: hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt op spataders.
- Hoge bloeddruk.
- Een trombose (bloedklonter) kan voor een beschadigde of verstopte ader zorgen.
- Vrouwen hebben er in het algemeen meer last van. Ook tijdens je menstruatie kunnen hormonen voor een verergering van de spataders zorgen.
- Zwangerschap kan leiden tot spataders. Door de hormonen zetten je aders namelijk uit.
- Zwaarlijvigheid zorgt ervoor dat vet op je aders drukt.
- Roken maakt de wand van de aders minder veerkrachtig, met spataders als mogelijk gevolg.
Mogelijke klachten
Sommige mensen ondervinden weinig tot geen hinder van spataders. Anderen ervaren wel last in zekere mate. De mogelijke klachten die je kan ondervinden door spataders zijn:
- Vermoeide en zware benen (vooral bij lang rechtstaan).
- Pijn en jeuk.
- Krampen en rusteloze benen tijdens het slapen.
- Tintelingen in je benen.
- Dikke zomerbenen door warme temperaturen.
In sommige gevallen kunnen (langdurige) spataders ook tot ernstige complicaties leiden:
- Oedeem (vochtopstapeling in de benen).
- Huidafwijkingen zoals verkleuringen (rood, bruin), verharding of verdunning van de huid, eczeem,…
- Beenzweer of open been (wonden die moeilijk genezen).
- Aderontstekingen (flebitis).
Spataders in combinatie met veranderingen in het uiterlijk van je benen of toenemende klachten zoals pijn of krampen, laat je best tijdig laten nakijken door een arts. Het probleem kan verergeren en huidcomplicaties door spataders zijn meestal ook onomkeerbaar.
Spataders behandelen
Oplossingen voor thuis
In de meeste gevallen hoeven spataders niet behandeld te worden. Wanneer ze veel klachten geven of als ze je storen, is dat wel reden genoeg om ze toch te behandelen. Ook wanneer de huid begint te veranderen (in kleur en uitzicht) is het hoog tijd om in te grijpen. Dit zijn namelijk tekenen dat er eventueel complicaties ontstaan. Er zijn verschillende manieren waarop de klachten door spataders behandeld of verminderd kunnen worden:
- Drukkousen
- Geneesmiddelen
Drukkousen:
Draag op warme dagen steunkousen die je ook in de apotheek kan aankopen. Deze kousen bieden je benen een zekere ondersteuning en helpen het uitzetten voorkomen. Het drukkend effect kan daarnaast ook een positief effect hebben op de pompfunctie van de spieren. Op die manier voorkomen de steunkousen verergering van de klachten en kunnen ze verlichting bieden.
Er is ook nog een verschil tussen drukkousen en echte compressiekousen. Deze laatste sluiten heel nauw rond het been aan en bieden een grotere steun dan steunkousen. Ze worden ook speciaal op maat gemaakt per been.
Geneesmiddelen:
Jammer genoeg bestaat er geen preventief middel tegen spataders. Je kan wel iets innemen of smeren om het zware en pijnlijke gevoel van de benen te verlichten.
Spataders professioneel laten verwijderen
Je kan spataders ook professioneel laten verwijderen. Afhankelijk van het type spatader en de ernst van de aandoening kan de behandeling variëren. De behandelingen die je kan laten doen worden steeds vastgelegd in samenspraak met een gespecialiseerde arts en gebaseerd op je persoonlijke situatie en symptomen.
- Strippen
- Flebectomie
- Laserbehandeling of radiofrequente ablatie
- Sclerotherapie (droogspuiten)
- Schuimbehandeling
- TCC (Transcutane coagulatie)
Op zoek naar steunkousen om pijnlijke en zware benen door spataders te verlichten? Daar kunnen we je in de apotheek mee verderhelpen.