Wat zijn schimmel- en kalknagels en wat kan je eraan doen?

schimmel- en kalknagels

De zon laat zich stilletjes aan meer zien. Dat betekent dat we onze sandalen binnenkort weer gaan dragen. Voor vele een bevrijdend gevoel, maar voor sommigen creëert dat een ongemakkelijke situatie. Want hoe kan je dan nog die schimmel- of kalknagels verstoppen? Start tijdig met de behandeling en geniet zonder schaamte weer volop van de zomer. Wij geven je alvast enkele tips over hoe je deze vervelende aandoeningen kan voorkomen en (gedeeltelijk) genezen. 

 

Wat is het verschil tussen kalknagels en schimmelnagels?

Een kalknagel en een schimmelnagel worden vaak door elkaar gehaald, terwijl ze toch niet hetzelfde zijn. Je kan de aandoening enkel behandelen als je weet waar je precies last van hebt. 

Een schimmelnagel wordt altijd veroorzaakt door een schimmelinfectie die ontstaat door bijvoorbeeld slechte hygiëne. Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel. Extra goed opletten dus! 

 

Schimmelnagels 

Kalknagels 

Wordt altijd veroorzaakt door een schimmelinfectie 

Heeft verschillende oorzaken

Wel besmettelijk 

Niet besmettelijk 

Hoe ontstaan kalk- en schimmelnagels?

Er zijn verschillende oorzaken van een kalknagel. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door: 

 • Ouderdom 
 • Huidaandoeningen zoals eczeem 
 • Bepaalde ziektes zoals suikerziekte
 • Langdurige irritatie zoals nagelbijten en te kleine schoenen
 • Een harde klap of stoot
 • Medicijnen 
 • Infecties zoals een ingegroeide teennagel 
Zoals je al eerder kon lezen, wordt een schimmelnagel veroorzaakt door schimmel die onder de nagel groeit Het kan voorkomen bij de tenen en vingers. De infectie kan op verschillende manieren ontstaan:  
 • Via kleine verwondingen 
 • Wanneer de huid te lang vochtig is (bijvoorbeeld bij zweetvoeten) 
 • Bij slechte hygiëne 
 

Hoe zien kalk- en schimmelnagels eruit?

Een kalknagel en een schimmelnagel zien er bijna hetzelfde uit, maar zijn twee verschillende aandoeningen. Ze kunnen zich op verschillende manieren uiten: 

 • De nagel is verdikt
 • De nagel breekt af
 • De nagel heeft een gele of bruine kleur 

De verkleuring ontstaat doordat het weefsel onder de nagel beschadigd is. Bijgevolg krijgt de nagel niet voldoende voedingsstoffen om de nagel gezond te laten groeien. De verdikking van de nagel wordt veroorzaakt door de ophoping van het dode weefsel. Soms kunnen er ook ribbeltjes of lijntjes te zien zijn op het nageloppervlak. 

 

Wat kan je doen tegen kalk- of schimmelnagels?

Aangezien een kalknagel niet besmettelijk is, moet het niet noodzakelijk behandeld worden. Natuurlijk wil je wel het uiterlijk van het nageloppervlak verbeteren. Er zijn verschillende oplossingen op de markt die je van deze vervelende aandoening af kunnen helpen. De opties hiervoor overleg je best in samenspraak met je huisarts. Wil je een tijdelijke oplossing om toch een open schoen aan te kunnen? Dan gaan veel mensen voor het zetten van een mooie gellak. Ook een gewone nagellak kan al helpen het uiterlijk van je nagel te verbeteren. 

 

Een schimmelnagel daarentegen moet wel behandeld worden. Als je dat niet doet, zal de infectie zich verspreiden naar je andere nagels. Ook kan je na een tijdje pijn ervaren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast zijn er nog enkele huishoudproducten, die mogelijks zouden kunnen helpen bij een beginnende schimmelnagel. Natuurlijk is het wel aangeraden steeds in overleg met je huisarts de gepaste behandeling te starten.  Hieronder vind je een kort overzicht terug met een selectie van mogelijke behandelingen: 

 

Kalknagel 

Schimmelnagel 

Beginnende schimmelnagel

Een nagellak 

Medicatie 

Vicks Vaporub
(Dit bevat thymol dat een antibacteriële en schimmeldodende werking heeft.)

Een spay 

Antischimmelzalf 

Appelazijn
(Schimmels kunnen niet goed tegen een zure omgeving. Giet nooit pure azijn op je huid want dat kan brandwonden veroorzaken.) 

Een zalfje

Antischimmelnagellak 

Tea tree olie
(De olie beschikt over ontsmettende eigenschappen.) 

 

Een laserbehandeling
(Door de warmte worden schimmels onschadelijk gemaakt.) 

 
Behandelen schimmel- en kalknagels

‘Geduld’ en ‘volhouden’ zijn twee magische woorden bij de behandeling van nagelaandoeningen. Het duurt minimum acht weken voordat je nagel weer gezond is, maar natuurlijk is dat ook afhankelijk van de beginstaat van de nagel. Daarnaast kan je de nagel regelmatig vijlen zodat de behandelende producten, zoals de nagellak of de zalf, beter kan indringen. Zowel bij een kalk- en schimmelnagel vraag je best raad aan je apotheker of huisarts zodat je de juiste behandeling krijgt. Kom gerust langs in een van onze apotheken bij jou in de buurt voor meer informatie. 

 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels