Allergisch voor geneesmiddelen? Dit zijn 4 belangrijke tips

Medicatie dient je beter te maken. Gelukkig komt het dan ook niet al te vaak voor dat mensen allergisch reageren op een bepaalde stof in medicatie. Toch is het belangrijk om weten wat het is en wat je ertegen te beginnen, want de gevolgen kunnen echt wel ernstig zijn.

Laten we allereerst eens kijken welke geneesmiddelen-allergieën eigenlijk het vaakste voorkomen.

Met kop en schouders steekt de allergie voor penicilline er bovenuit. En da’s lastig, want het is een bestanddeel dat bepaalde bacterieën kan bestrijden. Gelukkig zijn de allergische reacties meestal eerder banaal, met rode plekken op de huid tot een pijnlijk, gezwollen gezicht en tong. Echter, soms kan de reactie heviger zijn en je lichaam in een zogenaamde anafylactische shock gaan. Je wordt dan kortademig en duizelig en kan zelfs bewusteloos geraken. Iets wat je niet mag onderschatten, want het is zelfs levensbedreigend.

Daarnaast zijn er ook andere stoffen, die ongewenste reactie op medicatie in de hand kunnen werken. Denk maar aan bewaarmiddelen en kleurstoffen. In dat geval is het belangrijk om weten dat je hier niet allergisch reageert op het geneesmiddel zelf. Er kan dan gezocht worden naar alternatieven voor je, maar helaas betekent het vaak dat je slecht reageert.

 

Hoe kan je er jezelf tegen wapenen?

  • Allereerst speel je best altijd open kaart over de allergie, met zowel je huisarts als apotheker. Op die manier kunnen zij dit in je patiëntendossier vermelden en telkens de afgeleverde medicatie nog eens dubbelchecken op eventuele vergissingen. Op die manier neem je al een belangrijk risico weg.
  • Daarnaast dien je ook zelf het allergeen te vermijden. En dan hebben we het over geneesmiddelen, maar ook cosmetische producten horen daarbij. Afhankelijk van jouw situatie ga je hierbij voor preparaten zonder bewaarmiddelen, toegevoegde kleurstoffen of parfums.
  • Als hulpmiddel raden we je hierbij ten zeerste een speciale allergiepas aan, die je best altijd op zak hebt. Hierop word door je dokter zeer duidelijk vermeld welke stoffen je precies absoluut dient te vermijden. Dat zorgt enerzijds dat jij een geheugensteuntje bij de hand hebt, maar vooral dat anderen hiervan op de hoogte zijn. Bijvoorbeeld in een noodsituatie, waarbij jij het niet kan vertellen.
  • Maar een vergissing ligt in een klein hoekje, dus je kan best ook je voorzorgen nemen. Hierbij moet je kijken naar hoe je lichaam allergisch reageert op verkeerde medicatie. Krijg je jeuk of een rode huid, dan heb je best altijd een antihistamicum zoals Cetrizine bij je in de buurt. Bij heftigere reacties als een opgezwollen luchtpijp of anafylactische shock raden we je een autoinjector met adrenaline aan, zoals de gekende EpiPen. Daarmee kan je jezelf de eerste hulp geven, om nadien de hulpdiensten te verwittigen en verder behandeld te worden.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels