Pollenalarm! Wat te doen bij hooikoorts?

Symptomen van hooikoorts

De lente is al een tijdje terug in het land en de zomer is weer in zicht. Dat betekent dat het terras weer je favoriete plekje wordt. Maar niet voor iedereen is deze tijd van het jaar rozengeur en maneschijn. Bomen en planten staan volop in bloei en verspreiden pollen via de lucht. Heb jij last van hooikoorts? Lees dan hier hoe je toch kan genieten van het mooie weer zonder al te veel last. 

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts kan zich uiten op verschillende manieren. Daarnaast kan iedereen de klachten op een andere manier ervaren. Sommige mensen hebben veel last, terwijl  anderen maar amper symptomen vertonen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke klachten: 

  • Loopneus 
  • Verstopte neus
  • Veel niezen 
  • Branderige ogen 
  • Traanogen 
  • Rode ogen 
  • Jeuk rondom de ogen 
  • Hoesten 
  • Kortademigheid 
  • Branderig gevoel in de keel 
 

Wie krijgt hooikoorts?

Hooikoorts is niet iets waarmee je noodzakelijk geboren wordt. Allergieën zoals hooikoorts zijn niet erfelijk maar wel kan het zijn dat je er genetische aanleg voor hebben. Je kan de allergie op ieder moment ontwikkelen wanneer je er plots aan blootgesteld wordt. Wanneer je later nog eens in aanraking komt met het allergeen, gaat je lichaam erop reageren. Gelukkig is het niet besmettelijk. 

Je hebt niet het hele jaar door last van hooikoorts. Veel is afhankelijk van de boom, plant of gras waarvoor je allergisch bent. Hieronder kan je een duidelijk overzicht terugvinden. Zo weet jij precies welke pollen wanneer aanwezig zijn. Van zodra de pollen uit de lucht verdwenen zijn, kan jij weer volop genieten van het mooie weer. 

Pollenkalender

Wat kan je doen tegen hooikoorts?

Het is moeilijk om de klachten die veroorzaakt worden door hooikoorts volledig weg te nemen. Wel bestaan er allerlei trucjes om de symptomen voelbaar te verminderen. We sommen ze graag even voor je op: 

1. Ventileer je woning

Je hebt misschien de reflex om je woning net minder te verluchten tijdens het pollenseizoen. Dat is eigenlijk geen goed plan. Pollen vinden gemakkelijk hun weg naar binnen via wind en warmte. Wanneer je niet genoeg ventileert kunnen de pollen je woning niet meer verlaten. Laat die ramen dus maar lekker openstaan of laat de airco draaien. Daarnaast kan het geen kwaad om je huis vaker te stofzuigen. 

2. Neem dagelijks een theelepel honing

Honing is gezond en helpt tegen hooikoorts, vooral als je deze koopt bij een lokale imker. De bijen komen in aanraking met de pollen in de lucht waardoor het in de honing zal belanden. Door iedere dag een kleine hoeveelheid van die honing te eten, zal je na een tijdje immuun worden voor de pollen in je omgeving. Zie het maar als een natuurlijk vaccin tegen hooikoorts. 

Honing helpt tegen hooikoorts

3. Sport ‘s middags of na een regenbui

Pollen verspreiden zich vooral ‘s morgens en ‘s avonds. Bij de eerste zonnestralen stijgt de lucht omhoog en neemt bijgevolg de pollen met zich mee. In de avond is er vaak een fris briesje waardoor de pollen weer alle kanten op kunnen gaan. Daarom sport je dus best tijdens de middag. Heb je ‘s middags geen tijd? Sport dan na een regenbui. Regen zuivert de lucht en haalt de pollen dus weg. 

4. Was je haar voor het slapengaan

Na een heerlijke fietstocht of wandeling was je best je haren. De pollen blijven er namelijk in hangen waardoor niesbuien ’s nachts vaker voorkomen. Ben je het toch vergeten? Geen probleem! Was je haren de volgende dag en ververs je lakens. Vergeet je slaapkamer niet te ventileren. 

5. Droog je wasgoed niet buiten

Wanneer je de lakens hebt uitgewassen, laat je ze best niet buiten drogen. Het is vanzelfsprekend dat de pollen in je wasgoed blijven hangen. 

6. Draag een zonnebril

Een zonnebril is niet alleen handig tegen felle zonnestralen, maar het zorgt er ook voor dat de pollen niet in je ogen terecht komen. Bye bye traanogen! 

7. Breng een laagje zalf aan onder je neus

Heb je echt veel last van niesbuien? Dan kan je regelmatig een dun laagje zalf onder je neus smeren. De pollen zullen in de zalf blijven hangen en dus niet in je neus kriebelen. Vaseline is hier ideaal voor. 

Blijven de klachten toch aanslepen? Dan bestaan er nog altijd oogdruppels, neussprays of medicatie. Kom gerust langs in onze apotheek voor meer informatie. Samen bekijken we je klachten en zoeken we naar een oplossing die bij je past. 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels