21 september is het Wereld Alzheimer dag. Op deze dag vragen we extra aandacht voor dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Meer dan 60 procent van de mensen met dementie lijdt aan Alzheimer.
Wat is de ziekte van Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer is dus een soort van dementie en komt meestal voor na een leeftijd van 65 jaar, maar soms ook bij jongere mensen. In het geval van Alzheimer gaat het geheugen sneller en veel erger achteruit dan bij de klassieke vorm van dementie. De symptomen snel herkennen is dus essentieel om vroegtijdig te kunnen ingrijpen.
10 symptomen van Alzheimer:
- Geheugenverlies
- Problemen bij het plannen en organiseren
- Problemen met het uitvoeren van makkelijke taken (‘apraxie’)
- Verwardheid (desoriëntatie) in tijd en/of ruimte
- Problemen met het herkennen van voorwerpen, geluiden en geuren (agnosie)
- Taalproblemen (‘afasie’)
- Zaken op de verkeerde plaats leggen
- Het slecht inschatten van situaties
- Verlies van initiatief en/of sociaal isolement (apathie)
- Gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen
Er is geen reden tot paniek als je zelf of een familielid één of meer van deze symptomen vertoont, maar het is aan te raden om een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan een aantal testen uitvoeren om na te gaan of het om dementie gaat, of om normaal geheugenverlies. Hoe eerder Alzheimer behandeld wordt, hoe beter.
10 tips om het risico op dementie te verminderen
Uit onderzoek blijkt dat door bepaalde risicofactoren aan te pakken het ziekteproces kan vertraagd worden. Gezond leven en rekening houden met vermijdbare risicofactoren zoals roken, diabetes en hoge bloeddruk kan de ziekte voorkomen of uitstellen. Wij geven je 10 tips om het risico op dementie te verminderen.
- Niet roken
Volgens sommige studies vergroot roken de kans op dementie met wel 45%! Stoppen met roken verlaagt dus de kans op dementie.
- Blijven bewegen
We zeggen het vaak, bewegen is belangrijk, ook als je ouder wordt. Wandelen, fietsen of huishoudelijke taken zijn al een goede manier van bewegen. Je moet dus niet uitbundig gaan sporten!
- Gezonde voeding
Een gezond dieet bestaat uit veel groenten en fruit, pasta, noten, zaden en vis. Het is aangeraden om gevarieerd en niet te vet te, rood vlees, zuivel en producten met veel suiker te eten.
- Gezond gewicht
Uit verschillende studies blijkt dat sterk overgewicht het risico op dementie verhoogt.
- Gezonde cholesterol
Een verhoogde cholesterol verhoogd ook het risico op hart-en vaatziekten, en dus ook op dementie. Het is dus van belang je cholesterol in de gaten te houden.
- Bloeddrukcontrole
Een te hoge bloeddruk blijkt de belangrijkste vermijdbare factor voor dementie. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen en indien nodig te behandelen.
- Diabetes
Daarnaast is ook diabetes een belangrijke risicofactor voor dementie. Ook hierbij is het belangrijk om dit te voorkomen en indien nodig te behandelen.
- Sociale contacten onderhouden
Een alleenstaand persoon heeft twee keer zoveel kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen dan iemand die niet alleen leeft. Sociale contacten onderhouden kunnen dus van levensbelang zijn.
- Actief brein
Je hersenen actief houden is erg belangrijk. Dit kan je doen door opleidingen te volgen, nieuwe talen te leren, werk en hobby’s uit te voeren en veel meer. Hoe gevarieerder, hoe beter! Want eenzijdige activering van de hersenen heeft geen aantoonbaar effect.
- Depressie
Een depressie zorgt vaak dat dementie in een vroeger stadium is aan te tonen. Als dit goed wordt behandeld, gaat het ook weer beter gaan met het geheugen.