Het nieuwe schooljaar is van start gegaan! De kinderen mogen weer naar school en zien eindelijk hun klasgenootjes weer terug. Met als gevolg dat er een kans bestaat dat je zoon of dochter met luizen naar huis komt.
“Oh nee!” horen we je al denken. Hoofdluizen kunnen zeer vervelend zijn en veroorzaken jeuk, maar zijn verder niet gevaarlijk. Bovendien kan iedereen ze krijgen en heeft het niets met slechte hygiëne te maken.
Misvattingen over luizen
Er bestaan heel wat misvattingen over luizen, en vaak zijn ouders niet genoeg geïnformeerd over het kriebelige beestje. Zo denken veel mensen bijvoorbeeld dat luizen te maken hebben met een slechte hygiëne van het haar of dat ze van hoofd naar hoofd springen. Allemaal niet waar dus!
Maar hoe herken je luizen nu? De beestjes nestelen zich graag op een warme, harige huid, voornamelijk de hoofdhuid dus. Luizen zijn grijsblauwe of roodbruine beeste, en volwassen luizen zijn ongeveer 3 à 4 mm groot. De lichtgrijze puntjes die aan de haren kleven zijn de neten of eitjes. Hoe eerder je luizen of eitjes ontdekt, hoe sneller je de luizen kan bestrijden.
Hoe weet ik of mijn kind luizen heeft?
Kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten. Controleer dus regelmatig de haren van je kind, vooral op jeukende plekken, achter de oren en in de nek. Daarnaast kan je best ook de haren kammen met een stof- of luizenkam. Zo ben je zeker dat je ze niet mist!
Wat moet ik doen als mijn kind luizen heeft?
Als je hoofdluis ontdekt bij een van je kinderen, controleer dan gelijk het hele gezin. Daarnaast is het belangrijk om de school of opvang in te lichten. Zij kunnen dan op hun beurt andere ouders op de hoogte brengen.
Om de luizen te bestrijden, kan je verschillende methoden toepassen, van shampoos, sprays en lotions tot de net-kam-methode.
Hoe werkt de nat-kam-methode:
- Je kind zit voorovergebogen.
- Was het haar met een anti luizen- of een gewone shampoo.
- Breng voldoende conditioner aan op het haar.
- Kam met een gewone kam van achter naar voor tot er geen knopen meer in het haar zitten.
- Kam met een luizenkam van achter naar voor (dus van de nek naar het voorhoofd). Kam tegen de schedelhuid aan (richting: start aan het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op tot je bij het andere oor komt)
- Veeg de kam na elke kambeweging af aan een blaadje keukenpapier en controleer op luizen.
- Blijven er toch nog luizen in de kam vastzitten, verwijder ze dan met een tandenstoker.
- Je kind gaat nu rechtop zitten.
- Spoel de conditioner uit het haar. Laat het haar zeer nat. Hoe natter hoe beter.
- Kam met een gewone kam van voor naar achter.
- Kam met een luizenkam van voor naar achter (dus van het voorhoofd naar de nek). Kam tegen de schedelhuid aan (richting: start aan het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op tot je bij het andere oor komt).
- Veeg de kam na elke kambeweging af aan het keukenpapier en controleer op luizen.
Als er na 2 weken nog steeds neten gevonden worden, moet de behandeling verder gezet worden tot die ook weg zijn.
Wat zéker niet over het hoofd mag gezien worden, is dat je ook luizen moet bestrijden in huis door bijvoorbeeld lakens en beddengoed op 60° te wassen. Ook mutsen en sjaals, knuffels, … kortom alles waar je hoofd mee in contact is gekomen steek je het best op die temperatuur in de wasmachine.
Als het niet mogelijk is om op 60° te wassen, kan je ze ook gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten zak bewaren. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Wat je vooral moet onthouden is dat luizen geen kwaad kunnen, en eigenlijk enkel jeuk veroorzaken. Wees er dus tijdig bij, want voorkomen is beter dan genezen!