Klaar voor je skivakantie? Vergeet niet je zonnecrème in te pakken!

skivakantie zonnecreme

Ski’s? Check. Muts? Check. Skibril? Check. Helemaal klaar om op skivakantie te vertrekken. Of misschien toch niet… Want heb je wel aan zonnebrandcrème gedacht? Je hoort het goed. Zonnebrandcrème is niet alleen belangrijk wanneer het warme zomerdagen zijn. Ook tijdens de winter kan je verbranden door felle zonnestralen. Denk maar eens aan die keren dat je skibril op je gezicht bleef staan. De witte pistes zorgen voor een weerkaatsing van de zon, waardoor je al eens makkelijk kan verbranden. Het is daarom belangrijk dat je huid een goede bescherming krijgt tijdens de wintersporten in de bergen. De juiste SPF kan wonderen doen voor je huid.

Redenen om je goed in te smeren tijdens de wintersport

Je kent de planning van je skivakantie wel vanbuiten. Je bent de dag met je favoriete wintersport en gaat nadien bekomen van deze intensieve dag in het zonnetje op terras. Wat een zalig gevoel. Misschien merk je het niet, maar deze zonnekracht kan net zo schadelijk zijn als die van een dagje relaxen aan het strand tijdens een zonvakantie. Maar wat is nu juist de reden dat je je moet insmeren tijdens je wintersport?

De UV-stralen van de zon op de witte pistes in de bergen zullen al snel een effect hebben op de huid, met huidschade en huidveroudering als gevolg.

Sneeuw: een pretje voor je wintersport, een domper voor je huid

Wanneer je een dikke laag sneeuw ziet liggen tijdens je skivakantie ga je waarschijnlijk al juichen. Dit is natuurlijk ideaal voor je wintersport, maar voor je huid een echte domper wanneer je je niet goed insmeert. Wit is namelijk een reflecterende kleur. Met andere woorden zal de sneeuw van de bergen ervoor zorgen dat de UV-stralen van de zon worden gereflecteerd.

Hoge bergen: er hangt (n)iets in de dunne lucht

Een van de meest rustgevende dingen die je in de bergen kan doen is eens goed, diep in- en uitademen. Probeer het maar eens. Je zal meteen merken dat de lucht een pak schoner is. Doordat er minder deeltjes in de lucht hangen, kunnen de UV-stralen makkelijker terugkaatsen. Bovendien is de lucht dunner, waardoor de stralen meer kracht hebben. In de bergen kan de zonkracht tot twee keer zo hoog liggen als normaal. Met de juiste zonnebrandcrème aan te brengen, zal je huid minder makkelijk beschadigd worden.

Ons lichaam is niet voorbereid op de kracht van de zon

Wat zorgt nu juist voor het verschil in winter- en zomerzon? In de zomer is je huid geleidelijk aan gewoon geworden aan de zon. De zon wordt steeds krachtiger, maar tegelijkertijd krijgt onze huid een bruine tint die ons weerstand biedt. In de winter hebben we veel minder zon, wat maakt dat onze huid zich niet heeft kunnen voorbereiden op de kracht van de UV-stralen. De huid is kwetsbaar, dun en lichter. Zorg daarom dat je je voldoende insmeert met zonnebrandcrème om huidschade te voorkomen.

zonnecrème wintersport

Waarop letten voor een goede bescherming tegen de zon?

Hoe vaak moet je zonnecrème aanbrengen?

Hoe frequent je de zonnebrandcrème moet opbrengen is afhankelijk van enkele factoren:

 • SPF (Sun Protection Factor)
  Dit geeft een indicatie hoe lang je in de zon kan blijven met je zonnecrème, zonder te verbranden.
 • UV-index van de dag
  Bij sneeuw, water en zand wordt je feller blootgesteld aan de UV-stralen.
 • Huidtype
  Niet ieder huidtype is hetzelfde. Bekijk goed welke omschrijving past bij jouw huid in de tabel hieronder.

Belangrijk om te onthouden: zonnebrandcrème verliest zijn werking eens het is aangebracht op je huid. Zweten kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de werking minder lang duurt dan verwacht. Insmeren blijft de boodschap.

Welke factor moet mijn zonnebrandcrème bevatten?

In 1975 ontwikkelde dermatoloog Fitzpatrick een schaal waarbij werd vastgesteld hoe verschillende huidtypen op de blootstelling aan UV straling reageert. Voor kinderen tot 16 jaar geldt er een uitzondering op deze regel. Baby’s t.e.m. 1 jaar worden best ingesmeerd met factor 50. Voor kinderen tot 16 jaar wordt er geadviseerd om een zonnebrandcrème van factor 30-50 te gebruiken.

 

 

Huidtype

Beschrijving

Aangeraden zonne

Huidtype 1

Een lichte huidskleur die snel verbrand. Bruinen lukt zelden. Vaak gecombineerd met rossig of lichtblond haar. 

SPF 30 of hoger

Huidtype 2

Een lichte huidskleur die snel verbrand. Bruinen lukt, maar erg langzaam. Vaak gecombineerd met blond haar.

SPF 15-20

Huidtype 3

Een licht getinte huidskleur die zelden verbrand. Bruinen lukt gemakkelijk. Vaak gecombineerd met donker haar.

SPF 10-15

Huidtype 4

Een getinte huid die bijna nooit verbrand en gemakkelijk bruint. Vaak gecombineerd met donker haar.

SPF 5-10

Huidtype 5

Een donkerbruine huidskleur die bijna niet verbrand en gemakkelijk bruint. Vaak gecombineerd met donker haar.

SPF 5-10

Huidtype 6

Een donkerbruine huidskleur die zo goed als niet verbrand en gemakkelijk bruint. Vaak gecombineerd met donker haar.

SPF 5-10

Hoeveel zonnecrème moet je gebruiken?

Helaas bestaat er geen eenduidig antwoord over welke hoeveelheid zonnebrandcrème juist is voor je lichaam. Zorg ervoor dat heel het lichaam bedekt is met zonnecrème. En onthou, je smeert beter te veel dan te weinig.

Zonnecreme wintersport

De basics van zonnecrème aanbrengen

 • Smeer je in voor je in de zon gaat. De zonnebrandcrème heeft enige tijd nodig om in te trekken. Breng het dus zeker een half uur op voorhand aan om te genieten van optimale bescherming.

 • Smeer je minimaal iedere twee uur in.

 • Heb je veel gezweet? Tijd om opnieuw om te smeren, zelfs al is je zonnecrème waterproof.

 • Breng je ook serum of crème aan? Smeer dit dan eerst en hou de zonnecrème als laatste stap. Zo kunnen je huidverzorgingsproducten beter intrekken in de huid.

Nog even de juiste factor zonnecrème in de koffer gooien en dan ben je helemaal klaar om te genieten van die welverdiende vakantie. Zit je toch nog met vragen? Spring dan zeker even binnen in een van onze apotheken. 

Toch die bus zonnebrandcrème vergeten mee te nemen en last van vervellingLees wat je moet doen in wanneer je vervelt dit artikel.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels