Last van droge lippen? Zo behandel je ze best

Zo behandel je droge lippen

Eerste hulp bij droge lippen! Gedurende het hele jaar kan je last hebben van droge lippen, in sommige gevolgen met zelfs barstjes of scheurtjes als gevolg. Iedereen kan hier last van hebben, jijzelf, maar bijvoorbeeld ook je baby. Dit kan erg vervelend zijn! Met onze tips hou je je lippen gehydrateerd en lekker zacht.

Hoe worden droge lippen veroorzaakt?

De huid van je lichaam wordt beschermd tegen vochtverlies dankzij onder meer talg- en zweetklieren. De lippen hebben deze klieren niet. Bovendien is de huid van je lippen dunner dan bijvoorbeeld die van je gezicht. Dit alles maakt je lippen dus erg gevoelig en kwetsbaar. Maar dit zijn niet de enige mogelijke oorzaken:

  • Klimaat: Vooral koude wind doet meer vocht uit je lippen verdampen. Daarnaast kan ook de zon heel wat schade brengen aan je lippen. Door de UV-straling verdampt veel vocht uit je lippen. Ook een lage luchtvochtigheid thuis kan een negatieve impact hebben. 
  • Speeksel: De meeste mensen doen het automatisch. Even met je tong over je lippen gaan als ze droog aanvoelen. Dit kan je beter niet doen, want zo drogen je lippen nog harder uit omdat je het al heel dunne beschermlaagje beschadigt. 
  • Tandpasta: Bepaalde stoffen zoals menthol en natrium lauryl sulfaat kunnen de lippen uitdrogen. Kies daarom altijd voor een tandpasta zonder synthetische smaakstoffen.
  • Vitaminetekort: Vitamine A, B, B2, C en E zijn allemaal vitaminen die je lippen gehydrateerd houden. Laat eventueel je bloed controleren door de dokter. Zo ben je op de hoogte van eventuele tekorten en kan je deze aanvullen.
  • Slechte lipbalsem: Niet alle soorten balsem zijn even goed. Sommige bevatten stoffen zoals mentol of munt. Ze zorgen voor een lekker smaakje, maar dat is het ook het enige. 
  • Roken: Vanzelfsprekend is roken niet goed voor je gezondheid. De roetdeeltjes die je uitblaast tijdens het roken, plakken aan je lippen waardoor ze uitdragen. Nog een ander neveneffect is dat ze verkleuren door roken, ze worden dof en donker.
  • Geneesmiddelen: Bepaalde middelen die bijvoorbeeld helpen tegen acne en psoriasis hebben als negatieve bijwerking dat ze je lippen kunnen uitdrogen. Neem dit zeker op met je arts indien je hier last van hebt. Je arts kan eventueel op zoek gaan naar alternatieven. 
  • Lippenstift: In bepaalde lippenstiften zitten parabenen en kleurpigmenten die je lippen mogelijks irriteren. Heb je gevoelige lippen? Dan gebruik je best even geen lippenstift. Kies liever voor een verzorgende (getinte) getinte lippenbalsem.
  • Dranksoorten: Dranken met cafeïne kunnen een uitdrogend effect hebben. Niet alleen op je lichaam, maar ook op je lippen. Drink zeker voldoende water. Alcohol heeft hetzelfde effect als cafeïne. 

Zo behandel je droge lippen best

Zo behandel je droge lippen best

Tip 1: Gebruik een goede balsem

Best eentje zonder schadelijke stoffen natuurlijk! Breng de vochtinbrengende balsem aan overdag en ook rijkelijk net voor je gaat slapen. Bescherm je lippen ook wanneer het zonnetje schijnt. Best een balsem met SPF om je lippen optimaal te beschermen. 

Vraag raad aan je apotheek wanneer je door het bos de bomen niet meer ziet. 

Tip 2: Neem voldoende vocht op

Dit is niet alleen belangrijk voor je lippen, maar voor je hele lichaam. Het is enorm belangrijk om je lichaam voldoende te hydrateren. Drink minstens anderhalve liter water per dag. 

Tip 3: Plaats een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger zorgt voor een goede luchtbevochtiging. Idealiter bedraagt de luchtvochtigheid tussen 40 à 60 %. Wanneer deze onder 40 procent bedraagt, kan je last hebben van droge ogen of huid. Dankzij een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid weer op peil.

Tip 4: Scrub je lippen

Met een zachte scrub verwijder je dode huidcellen en loshangende velletjes. Masseer de scrub op je lippen in cirkelvormige bewegingen of doe dit met een schone tandenborstel.  

Tip 5: Bescherm je lippen

Een mondmasker beschermt je niet alleen tegen het coronavirus, maar het kan er ook voor zorgen dat je lippen minder snel uitdrogen. Ze komen namelijk niet rechtstreeks in contact met koude of scherpe wind.

Aanbevolen producten

Veel mensen gebruiken simpelweg vaseline, maar dit is geen lange termijn-oplossing. Zo beschermt vaseline niet tegen de straling van de zon. 

Heb je nood aan een lippenbalsem, maar weet je niet welke? En weet je niet welke balsem je mag gebruiken voor je baby? Kom gerust langs in onze apotheek voor persoonlijk advies, wij staan je bij met raad en daad.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels