Het is week van de migraine, een woord dat door de meeste van ons wel bekend is. Maar wat is het nu juist? Simpel gezegd kan je migraine beschrijven als herhaalde aanvallen van matige tot hevige, bonzende hoofdpijn, maar helaas is het zo simpel niet.
Het is een neurovasculaire hoofdpijn, een neurale prikkeling die zorgt voor een verwijding van de bloedvaten en dit met pijn als gevolg. Je kan ook misselijkheid ervaren en zelfs braken. De symptomen worden vaak erger bij lichamelijke activiteiten en in de meeste gevallen gaat het ook gepaard met licht- en geluidsovergevoeligheid. Niet zomaar hoofdpijn dus! Toch is dit wat veel mensen denken, dat alleen vrouwen er last van hebben, of dat je een aanval kan voorkomen door geen chocolade te eten. Dat is niet waar.
Door al die misvattingen stellen heel veel mensen een bezoek aan hun huisarts uit. Cijfers tonen aan dat één op de vier patiënten migraine niet als ernstige reden beschouwen. Dat is ontzettend veel!
Wanneer spreken we van migraine?
Een migraineaanval is herkenbaar door de symptomen. Zoals een kloppende pijn in het hoofd, misselijkheid en braken, een moe gevoel en overgevoeligheid aan licht of geluid. De symptomen kunnen zo erg zijn dat sommige patiënten zich moeten afzonderen in een donkere en stille kamer.
In het algemeen bestaat een migraineaanval uit 4 fasen:
De waarschuwingsfase
Deze fase duurt enkele uren of soms zelfs 1 of 2 dagen voor het begin van de hoofdpijn. Je kan je moe voelen en eventueel ook nekpijn ervaren.
De aurafase
Niet iedereen met migraine heeft een aura, maar als je dit wel ervaart kan je blinde vlekken, fel licht, lichtflitsen of gekleurde zigzag lijnen zien. Andere mogelijke symptomen zijn een verdoofd gevoel, spraakproblemen en zwakke spieren.
De hoofdpijnfase
Deze fase start wanneer de hoofdpijn is doorgebroken en kan tot wel 3 dagen duren. De pijn situeert zich dan vaak aan één kant van het hoofd. De pijn is meestal kloppend of bonzend, en verergert bij beweging. Het enige wat je kan doen is rusten.
De herstelfase
In deze fase zal de hoofdpijn verminderen. Je kan weer moe, prikkelbaar en neerslachtig zijn en moeite hebben om je te concentreren.
De misvattingen over migraine
1. Het is maar gewoon hoofdpijn
Fout! Migraine is veel meer dan gewoon hoofdpijn. De pijn kan veel heviger zijn, tot zelfs bijna ondraaglijk. Bij 2 op de 5 migrainepatiënten schommelt te pijnintensiteit tussen de 8 en de 10. In sommige gevallen moet de patiënt zelfs stoppen met dagelijkse activiteiten.
2. Migraine is iets voor vrouwen
Fout! Het is waar dat vrouwen dubbel zo vatbaar zijn voor migraine, maar ook mannen blijven niet gespaard. Uit recent onderzoek blijkt dat ook 42,2% mannen regelmatig last hebben van migraine.
3. Water drinken helpt tegen migraine
Juist! Uitdroging is één van de meest voorkomende triggers voor migraine. Drink dus zoveel mogelijk water om zo een aanval te verminderen of te vermijden, en vermijd vochtafdrijvende dranken zoals koffie, thee of alcohol.
4. Je kan er niets aan doen en moet gewoon wachten tot het over is
Fout! Migraine is niet onvermijdelijk. Erover praten met een arts zal je helpen om de aanvallen en migraine triggers beter te begrijpen. De arts zal je uitleggen hoe je door doelgerichte behandelingen of nieuwe gewoontes de frequentie of intensiteit ervan kunt verminderen.
5. Er staat geen leeftijd op migraine
Juist! Migraine kan op elke leeftijd voorkomen. Het komt meestal tijdens de puberteit voor het eerst voor, maar de grootste doelgroep zijn mensen tussen 35 en 45 jaar. Bij vrouwen verdwijnt migraine meestal na de menopauze, maar veel migrainepatiënten hebben hun hele leven last.
6. Van chocolade krijg je migraine
Juist en fout! Migraine is een genetische aandoening waarvan de oorzaken moeilijk met zekerheid vast te stellen zijn, maar om aanvallen te voorkomen hebben sommige mensen de neiging om chocolade, alcohol of cafeïne te vermijden. Anderen zorgen voor een regelmatig slaappatroon of vermijden stress.
7. Migraine wordt als smoesje gebruikt
Fout! Migraine is niet zomaar een excuus. Het probleem is dat de ziekte onzichtbaar is. Vandaar dat veel patiënten met onbegrip te maken krijgen, en daardoor de aandoening liever verzwijgen.
8. Migraine is gelinkt aan aura
Juist en fout! Aura zijn neurologische symptomen die vooraf kunnen gaan aan een migraineaanval, zoals bijvoorbeeld lichtflitsen of wazig zicht, moeite met woorden vinden, tintelingen of gevoelloosheid. Maar de overgrote meerderheid van de migrainepatiënten ervaart geen aurafase voor een aanval.
Migraine en werk
Migraine en werken zijn geen perfecte combinatie. Het heeft een grote impact op je dagelijks leven. Een slecht verlucht kantoor, veel lawaai, neonverlichting, drukte, computers … Al die factoren dragen bij tot het opwekken of versterken van een migraine-aanval op het werk. Resultaat? Meer stress, meer afwezigheidsdagen en een gevoel van onbegrip. Er zijn verschillende strategieën om uw aanvallen te temperen, maar deze 5 manieren blijken uit onderzoek het meest efficiënt om migraine te verminderen:
- Zoek de frisse lucht op
- Zet je tijdens een aanval even apart
- Werk rustig
- Pas de verlichting aan
- Werk even zonder computer
De meest voorkomende triggers
Eén op de zes migrainepatiënten negeren de triggers van hun aanvallen. Toch is het belangrijk om de mogelijke oorzaken te leren kennen. Het is de eerste stap naar een doeltreffende behandeling.
Jouw triggers zijn niet dezelfde als die van je buur, maar er zijn wel gemeenschappelijke factoren. De meest voorkomende triggers zijn:
- Stress
- Te veel of te weinig slaap
- Licht
- Hormonen
- Cafeïne en alcohol
- Dehydratatie
- Geuren
- Het weer
- Eetpatronen
- Te veel medicatie