Seizoenswissel: 7 tips voor jouw huidverzorgingsroutine in de zomer

Apotheek Panorama | Blog zomer huidverzorgingsroutine

 

Een seizoenswissel betekent automatisch ook een wissel in je dagelijkse routine. Voor de zomer houdt dat in dat je nu een ander slaappatroon hebt door het wisselend uur, dat je voor luchtigere kleding kiest, dat je behoefte hebt aan frisse maaltijden, … Maar heb je ook al eens gedacht aan een verandering in je huidverzorgingsroutine? Want ook je huid wordt beïnvloed door de seizoenswissel. De zomerse temperaturen en de hogere uv-index vragen om lichtere producten en goede zonbescherming. We geven je alvast wat tips om je zomer verzorgingsroutine op punt te stellen.

Seizoenswissel

Tijdens de zomermaanden krijgt je huid heel wat te verduren. Van zomerse temperaturen en een hoge uv-index tot zweet, verschillende lagen zonnecrème, chloor in zwembaden of zout water uit de zee. Allemaal factoren die de gezondheid en het uitzicht van je huid beïnvloeden. Verstopte poriën, gevoelige, verbrande of droge huid zijn maar enkele van de veelvoorkomende kwaaltjes die we tijdens deze maanden vaker zien voorbijkomen. Je kan je huid hier het best tegen wapenen met een goed verzorgingsroutine. We geven je alvast enkele algemene tips waar je zelf misschien nog niet aan gedacht hebt. Afhankelijk van je huidtype en de noden van je huid  kies je voor specifieke producten en aanpassingen in je routine.

1. Reinigen

Een goed routine begint met een goede reiniging van de huid. Zonnecrèmes en talg krijg je er niet zomaar af met enkel water. Je gaat het beste voor een reiniger op oliebasis om je huid van die producten te ontdoen. 

Reinigen doe je twee keer per dag tijdens de zomer, ‘s ochtends en ‘s avonds. Bij warmere temperaturen ga je ook ‘s nachts zweten waardoor je gezicht in de ochtend ook wat verfrissing kan gebruiken. ‘s Avonds ontdoe je je huid van het vuil en de opgebouwde productresten zodat ze tijdens de nacht weer op adem kan komen.

 

2.Vernieuwing van de huidlaag: het verwijderen van dode huidcellen

Eigenlijk zou je bij elke seizoenswissel je huid eens moeten exfoliëren om alle opgebouwde dode huidcellen te verwijderen. Dat zorgt ervoor dat je een gezondere, vernieuwde huidlaag krijgt én garandeert in de zomer ook een gelijkmatigere bruining. Dat geldt zowel voor je gelaat als je lichaam. Droge plekken of dode huidcellen beïnvloeden namelijk het bruiningsproces. 

Zeker bij de wissel van de lente naar de zomer is het aangeraden om voor een licht exfoliërende scrub of peeling te gaan. Tijdens de warme zomermaanden scrub je best ‘s avonds, zodat je huid tijd genoeg heeft om te herstellen gedurende de nacht. 

Zorg er wel voor dat je je huid niet beschadigt tijdens het exfoliëren. Een te ruwe korrel (scrub) of een agressieve peeling kan je huid net overgevoelig en kwetsbaar maken. Te vaak en grof exfoliëren kan zelfs voor blijvende schade zorgen. Ga voor een aangepaste scrub of peeling voor je gelaat en eentje voor je lichaam.

Ga je vaak naar de zee of doe je een zonvakantie aan het strand? Dan hoef je zeker niet extra te scrubben tijdens je verblijf daar. Het zand en zoute water zijn al een natuurlijke scrub op zich!

 

3. Niet enkel je gezicht

Ook je armen, benen, buik, rug en voeten komen nu weer volop in contact met externe factoren. Ze zijn gevoeliger aan de weersverandering omdat ze nu niet meer beschermd worden door een laag kleding. Ook die huid kan je dus best van wat extra liefde voorzien. 

Een voedende, hydraterende lichaamsmelk en een goede zonnecrème is daar ideaal voor. 

 

Apotheek Panorama | Blog zomer huidverzorgingsroutine - crème benen

 

4. Verfrissende douches

Een verfrissende douche is niet alleen iets waar je met zomerse temperaturen naar snakt, maar ook iets dat heel goed is voor je huid. Een warme douche onttrekt namelijk heel wat vocht aan je huid waardoor die erna droger en trekkerig gaat aanvoelen. Je wassen met koel of lauwwarm water gevolgd door een hydraterende crème of lichaamsnevel helpt om je huid opnieuw in balans te brengen. Een pluspunt is ook dat koud water je een fris opkikkertje geeft. Dat is altijd welkom op warme, vochtige dagen. 

 

5. H2O

We blijven in het thema van water! Want je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat je je huid van binnenuit de juiste verzorging geeft. Gezonde voeding en voldoende water is daar een belangrijk onderdeel van. Door voldoende water te drinken houd je je huid – en trouwens ook je organen – in topconditie. 

Wist je trouwens dat de zon ook invloed heeft binnen in je lichaam? Er kan namelijk oxidatie optreden, iets dat je misschien ook wel kent van het roesten van metalen. Er wordt ook wel naar verwezen met een bekendere term: vrije radicalen. Doorgaans is dit een normaal en zelfs noodzakelijk proces dat zich natuurlijk voordoet in het lichaam, maar de UVA stralen die in de zomer in hogere mate aanwezig zijn, dringen diep in je huid door en kunnen schade aanrichten aan de cellen en vezels van de huid. Wat leidt tot (vroegtijdige) huidveroudering. Om dat proces te neutraliseren heb je extra anti-oxidanten en voldoende water nodig. 

Huidveroudering kan je niet genezen en moet je voorkomen. Het is belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken én je huid ook van binnenuit in topconditie te houden.

 

6. Luchtigere kleding, lichtere producten

Omdat je huid al wat vetter kan aanvoelen tijdens de zomer, kan je best gaan voor lichte verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld een gelcrème, serums, een mist spray en andere producten die snel in de huid trekken. Zeker de mensen met een vet huidtype hebben hier baat bij. 

Ook voor make-up gaan we voor less is more. Ga voor een effortless no make-up make-up met een lichte foundation met SPF en andere schoonheidsproducten die de zomerse temperaturen met gemak doorstaan.

 

7. Last but definitely not least: zonbescherming

Iedereen ziet de zon graag komen. Dat is ook logisch, want zonlicht zorgt namelijk voor een verhoging in vitamine D, wat helpt om depressies te voorkomen en een positieve impact heeft op je humeur. Door gebrek aan zonlicht hebben mensen in de winter vaak last van een dipje. In het Engels wordt dat ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. Een toepasselijke naam. 

Hoewel zonlicht, of vitamine D, heel goed is voor je lichaam en mentaal welzijn, brengt het ook heel wat nadelen. Onbeschermd in de zon zitten kan namelijk zorgen voor vroegtijdige huidveroudering, uitdroging en verbrande huid. Iedereen wilt rimpels zo lang mogelijk mijden in het spiegelbeeld. Door overmatig in de zon te gaan zitten zonder voldoende bescherming werk je dit dus wel in de hand. 

Het is aangeraden om te kiezen voor een goede zonbescherming in de vorm van zonnecrèmes voor je huid (in dit artikel vind je heel wat informatie over het kiezen van de juiste crème) en lippenbalsem met SPF,  luchtige kleding die je huid bedekt, hoedjes en petten, zonnebrillen en het tijdig opzoeken van schaduw.  

 

TIP: controleer steeds ook even de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrèmes voor je ze gebruikt. Want ook die kunnen vervallen. Meer daarover in onze blog. 

Apotheek Panorama | Blog zomer huidverzorgingsroutine - zonnecrème

 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels