SOS zonbescherming: alles wat je moet weten over zonnecrème!

Apotheek Panorama | Blog: zonnecrème

Het mooie weer is eindelijk terug en daar genieten we allemaal volop van. De terrasmeubelen, blote benen en zonnecrème komen weer allemaal tevoorschijn. En zo ook de vragen omtrent zonnecrème! Want welke factor kies je het beste? Hoe vaak smeer je je in? En kan je die zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken? Allemaal vragen die we vaak te horen krijgen. Daarop geven we nu een uitgebreid antwoord!

Hoe werkt zonnecrème precies?

Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen schadelijk zonnestralen: UVA- en UVB-stralen. 

  • UVA-stralen dringen dieper in de huid waardoor ze huidveroudering kunnen veroorzaken. De crèmes die tegen deze stralen beschermen hebben de letters ‘UVA’ in een cirkel op de verpakkingen. 
  • UVB-stralen zijn dan weer verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Dit is de factor die je op de verpakkingen terugvindt. Bijvoorbeeld 30 of 50. 

Let er wel op dat niet alle zonnecrèmes tegen beide types stralen beschermen. Het is aangeraden om voor een crème te gaan die dat wel doet. Door een zonnebrandcrème te smeren, creëer je een extra barrière die je huid beschermd. Deze laag stoot Uv-stralen af waardoor je huid minder snel verbrandt of veroudert. 

 

Welke factor heb ik nodig?

De beschermingsfactor (of SPF) is een van de bepalende elementen die de effectiviteit van de zonnebrandcrème bepaalt. De keuze in factor hangt af van de sterkte van de zon en van je huidtype. Dit is dus een keuze die voor iedereen anders is. Bij die keuze houd je het beste rekening met de volgende elementen:

  • Welk huidtype je hebt: hoe lang je huid onbeschermd in de zon kan zonder te verbranden.

  • Wanneer en waar je in de zon zit (sterkte van de Uv-stralen).

  • Hoe lang je plant in de zon te blijven.

Afhankelijk van hoe lang je in de zon plant te verblijven, kies je beter voor een hogere SPF. Want voor zonnecrème geldt: hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming!

Hoeveel zonnecrème moet ik aanbrengen?

Het is vaak zo dat mensen te weinig zonnecrème smeren. Het is belangrijk de juiste hoeveelheid aan te brengen om optimaal beschermt de zon in te gaan. Hiervoor hebben we een eenvoudige truc. Breng de zonnecrème aan op je wijsvinger, van aan het topje tot het eerste vingerkootje. Die hoeveelheid dupliceer je dan per lichaamsdeel zoals aangegeven op onderstaande tabel. Let wel dat deze tabel een indicatie geeft en geen exacte wetenschap is. Smeer ook naar eigen gevoel en zorg ervoor dat je huid overal een gelijkmatige laag bescherming krijgt.

Wanneer en waar moet je zonnecrème aanbrengen?

Het is aangeraden om zeker je gezicht en handen elke ochtend in te smeren met SPF. Ook wanneer de zon niet fel schijnt. De huid van je gezicht en handen worden namelijk het hele jaar door blootgesteld aan de zon en zijn hierdoor ook het meest gevoelig voor vroegtijdige huidveroudering.

In het algemeen smeer je jezelf best een kwartier tot een half uur voordat je in de zon gaat in. Dat doe je op de huid die blootgesteld zal worden aan de zon: je gezicht, handen, armen, benen, voeten,…  Op die manier heeft je zonnecrème voldoende tijd om in te trekken en geniet je van een optimale bescherming. Weet wel dat zonnecrème niet voor de volle 100 % beschermt en dat je dus best ook kijkt voor bijkomende bescherming door middel van hoeden, zonnebrillen en beschermende kleding.

Hoe snel je je opnieuw moet insmeren hangt af van de factor die je gebruikt en of je veel zweet of gaat zwemmen. Ga je bijvoorbeeld zwemmen of zweet je heel fel? Dan is het aangeraden om je na het afdrogen meteen terug in te smeren. Bij fel zweten verdunt je zonnecrème en is het aangeraden je zeker om de 2 uur in te smeren. Blijf je binnen achter het raam? Dan is een tweede smeerbeurt pas nodig wanneer je naar buiten gaat.

Hoe moet je zonnecrème bewaren?

Zonnebrandcrème bewaar je best op kamertemperatuur. De doeltreffendheid van de crème vermindert namelijk naarmate de crème warm wordt.  Bewaar je flesje daarom niet in de auto en leg het uit de zon wanneer je naar het strand gaat, bijvoorbeeld in een handdoek of koeltas.

 

Hoe lang kan je zonnecrème bewaren? 

De vervaldatum van een flesje zonnecrème vind je altijd op de verpakking terug. Na opening is zonnebrandcrème nog tot 12 maanden te gebruiken, mits het op de juiste manier bewaard werd. Het is wel zo dat na de opening, de sterkte van de factor (of SPF) vermindert. Heb je bijvoorbeeld een zonnebrandcrème van factor 30? Dan is zal deze een jaar na opening nog ongeveer een SPF van 15 hebben.

 

Bruin ik nog als ik zonnecrème gebruik? 

Een veelgestelde vraag die voor velen de doorslag geeft tussen wel of geen zonnecrème smeren. Dat is een probleem. Je loopt namelijk meer risico op huidproblemen en huidveroudering wanneer je je niet insmeert. 

Daarnaast is het ook een mythe dat je niet bruint wanneer je je insmeert met zonnecrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet.

heb je nog vragen over het gebruik van zonnecrème en de verschillende soorten die er op de markt zijn? Kom dan gerust langs in de apotheek voor advies op maat.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels