Teken zijn kleine, bruin-zwarte, spinachtige insecten. Ze komen voor in lage begroeiingen in bossen, weides en velden, stadparken en tuinen. Wanneer je gaat wandelen in deze gebieden kan een teek op je lichaam terechtkomen. Ze bijten zich vast in je huid en zuigen bloed waardoor hun lichaam opzwelt en groeit. Doordat de beet van een teek niet pijnlijk is, valt het de meeste mensen ook pas later op dat ze gebeten werden door een teek. Daarom is het aangeraden om elke keer nadat je in hoog gras of bossige gebieden kwam je lichaam te controleren op teken. Zo kan je de teek ook snel verwijderen en verlaag je het risico op besmetting met ziektes, zoals de Borrelia bacterie. Teken kunnen namelijk drager zijn van heel wat ziektes, waaronder de ziekte van Lyme.
Maar hoe verwijder je een teek precies? Het is belangrijk dat het goed gedaan wordt om kans op besmetting te verkleinen. Volg daarom zeker de volgende stappen.
Teek verwijderen
- Gebruik zeker geen alcohol, jodium of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Dit verhoogt het risico op besmetting.
- Grijp de teek met een tekenverwijderaar of pincet. Zorg ervoor dat je de teek zo dicht mogelijk bij de kop vastneemt, zo dicht mogelijk bij de huid. Dit doe je om te voorkomen dat je het lijfje lostrekt en dat het kopje in je huid blijft vastzitten.
- Trek de teek voorzichtig en in één rechte beweging uit de huid. Zorg ervoor dat je het lijfje niet platdrukt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek gaat braken en eventuele ziektes overdraagt.
- Breekt het hoofdje af? Dat is niet erg. Het resterende stukje zweert er vanzelf weer uit, net als een splinter. Het is wél belangrijk dat je in dit geval goed oplet voor eventuele symptomen.
- Maak na het verwijderen van de teek het wondje proper met water en zeep.
- Ontsmet nadien goed met een product op basis van alcohol of chloorhexidine.
- Noteer de datum van verwijdering. Dat is belangrijk wanneer er later symptomen zouden opduiken.
Opletten voor symptomen
Wanneer de teek minder lang dan 24 uur op je huid heeft gezeten, is de kans op besmetting erg klein. Hoe dan ook is het belangrijk om de beet nadien in de gaten te houden en extra aandachtig te zijn voor het ontstaan van ziekteverschijnselen. Het is namelijk zo dat symptomen van eventuele besmettingen pas een hele tijd na de tekenbeet opduiken. Een verkleuring van de huid kan tot 3 maanden na de beet verschijnen. Let op de volgende zaken:
- Rode vlek rond de beet
- Verkleuring rond de beet
- Spierpijn
- Koorts
- Grieperig gevoel
- Wazig zicht: dubbel zien of scheef aangezicht
- Pijn
- Krachtverlies
- Tinteling in ledematen
- Gewrichtsklachten
Wanneer moet je naar de dokter?
Heb je last van een van de bovenstaande symptomen? Dan is het belangrijk je huisarts te contacteren voor persoonlijk advies. Ook wanneer je nog geen symptomen hebt, maar de teek langer dan 24 uur op je lichaam heeft gezeten, is het belangrijk contact op te nemen met de dokter. Deze kan dan eventueel preventief een antibioticakuur opstarten om de ziekte van Lyme te voorkomen. Kwam je in contact met een teek in het buitenland? Dan is het eens zo belangrijk om de beet goed in de gaten te houden en de dokter te contacteren bij twijfel.