Afgelopen maanden hebben we met z’n allen heel wat handgel gesmeerd en talloze mondmaskers gedragen als maatregelen voor het coronavirus. Deze hebben hun doeltreffendheid bewezen, maar ze hebben ook hun sporen nagelaten op ons immuunsysteem. Met de winter in aantocht kan je dus maar beter je afweersysteem weer in optimale conditie brengen, maar hoe breng je je immuunsysteem weer in vorm na een lange periode van maatregelen?
Werking van het immuunsysteem
Ons immuunsysteem is als het ware een afweersysteem tegen virussen en bacteriën, zowel van buitenaf als van binnenuit. Onze organen, cellen en moleculen gaan samen de aanvallen van deze indringers zo efficiënt mogelijk afweren.
Bij zo’n ‘aanval’ reageren er twee verschillende systemen: de aangeboren en de verworven immuniteit. De aangeboren immuniteit zal als eerste reageren doordat de witte bloedcellen die continu in ons lichaam circuleren, elke indringer die hun pad kruist verorberen. Dit systeem werkt snel, maar kan zich niet aanpassen aan specifieke aanvallen. Daarvoor moet het tweede systeem reageren.
Hiervoor moeten de ‘aanvallers’ eerst herkend worden, wat tijd in beslag neemt. Eenmaal de indringer herkend is, start de productie van grote groepen lymfocyten die doorheen ons lichaam circuleren om elk element te vernietigen. Daarnaast kan de verworven immuniteit ook specifieke aanvallers op slaan in het geheugen en dus in de toekomst sneller reageren bij een nieuwe aanval. Om dit systeem te ontwikkelen is er contact nodig met virussen en bacteriën of een vaccinatie.

Invloed van de maatregelen op onze weerstand
Door anderhalve meter afstand te houden, mondmaskers te dragen en onze hand continu te ontsmetten, zijn we gespaard gebleven van deze aanvallers, maar zijn we er dus ook minder mee in contact gekomen. Dat is net belangrijk voor het opbouwen van een sterke verworven weerstand. Door de invloed die dit heeft gehad op de immuniteit is de kans groot dat we bij een volgende aanval veel heviger gaan reageren.
Ondersteun je weerstand met voedingssupplementen
Het is dus belangrijk om je immuunsysteem in goede conditie te houden en te boosten met de winter in aantocht. Dat kan je doen door een gezonde levensstijl te hanteren, zoals voldoende beweging, gevarieerde voeding, voldoende ontspanning en slaap, niet roken en alcohol beperken.
Door evenwichtig te eten krijg je – normaal gezien – de nodige dosis vitaminen en mineralen binnen voor een goed werkend immuunsysteem, maar toch hebben we vaak een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Voornamelijk vitamine D, vitamine C, zink en selenium. Hiervoor kan je dan extra supplementen innemen.
Vitamine D
Vitamine D heeft meerdere belangrijke rollen voor het lichaam. Zo helpt het bij het bevorderen van gezonde botten en tanden, het ondersteunen van het immuunsysteem, de hersenen en de gezondheid van het zenuwstelsel, het reguleren van de insulinespiegels, ondersteuning van de longfunctie en cardiovasculaire gezondheid en het beïnvloeden van genen die invloed hebben op de ontwikkeling van kanker.
Vitamine C
Vitamine C heeft veel taken. Het ondersteunt je weerstand, is belangrijk voor je huid, sterke tanden en bloedvaten, het helpt bij de samenstelling van je bot en kraakbeen, het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en bevordert de opnamen van ijzer in je bloed.
Zink
Zink heb je onder meer nodig voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en uiteraard voor een goede werking van het immuunsysteem.
Selenium
Selenium komt vooral voor in de lever en beschermt de rode bloedlichamen en cellen tegen beschadiging. Daarnaast maakt selenium zware metalen minder giftig en is het belangrijk voor een goede werking van de schildklier.