Wat is het verschil tussen de verschillende coronatesten: PCR-, zelf- en sneltest?

Coronatesten

Het Coronavirus heeft het leven in België (en natuurlijk wereldwijd) op zijn kop gezet. Met spoed werd onmiddellijk de zoektocht naar een vaccin gestart. Daarnaast is in de strijd tegen het virus testen enorm belangrijk. Er bestaan ondertussen verschillende soorten testen. Je hebt vermoedelijk wel al eens gehoord van de zelftest, de PCR-test en de sneltest. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen al deze testen?

1. Zelftest of serologische test

Zelftests zijn tests waarbij er geen tussenkomst nodig is van een dokter of een andere gezondheidszorgbeoefenaar om de test af te nemen of om het resultaat te interpreteren. Via een bloedprik gaat de test op zoek naar antilichamen in het bloed. 

Zelftest worden afgeraden omdat de resultaten niet erg betrouwbaar zijn:

 • Antilichamen in het bloed zijn pas na één of twee weken zichtbaar. Het resultaat van de test geeft dus alleen aan of je in het verleden besmet bent geweest. De test kan dus niet bepalen of het om een actieve infectie met het coronavirus gaat waarbij je besmettelijk bent.
 • Opgelet!
  • De zelftest kan mogelijk een vals gevoel van veiligheid creëren: de aanwezigheid van antilichamen wil niet noodzakelijk zeggen dat je immuun bent voor het coronavirus. Het is dus van cruciaal belang om de opgelegde voorzorgsmaatregelen zo goed mogelijk te respecteren, ook al heb je antilichamen.
  • Er circuleren heel wat namaaktests op het internet.

2. PCR-test

Bij een PCR-test, polymerase chain reaction, gaat men met een wisser op zoek naar sporen van het coronavirus achter in de neus en keel. De test moet worden uitgevoerd door een dokter of verpleegkundige. Het uitstrijkje van het slijm uit je neus en keel wordt naar het laboratorium opgestuurd. Maximum 2 dagen later ken je de resultaten.

 • De PCR-test is de meest betrouwbare test.
Coronatesten_labo

3. Sneltest of antigeentest

Een sneltest kent dezelfde werking als een PCR-test. De test moet worden afgenomen door iemand met de nodige kennis van zaken en/of opleiding. Het voordeel van deze test is dat deze niet naar het labo moet worden verstuurd om de resultaten te kennen. Het resultaat kan al na 15 minuten worden afgelezen!

 • Minder betrouwbaar dan PCR-test.
 • Alleen betrouwbaar indien de test wordt afgenomen bij een persoon die symptomen van COVID-19 vertoond.
 • Dit soort test dient afgenomen te worden binnen de eerste 5 dagen na het begin van de symptomen, zo niet daalt de gevoeligheid aanzienlijk. Dit omdat in deze periode de grootste virale lading aanwezig is. 
 • Voor mensen die geen symptomen vertonen is het wetenschappelijk bewijs minder duidelijk. Daarom worden deze testen afgeraden voor die groep. 
 • De sneltests moeten worden uitgevoerd worden door getraind personeel. De kwaliteit van de afname beïnvloedt de gevoeligheid van de resultaten.
 • Bij sterk vermoeden van COVID-19 en een negatieve sneltest of bij kwetsbare personen met COVID-19 klachten, dient een PCR-test aangevraagd te worden.

Voel je je niet goed of ervaar je symptomen van COVID-19? Contacteer je huisarts, hij/zij zal een PCR-test afnemen. Wil je toch zelf een coronatest aankopen? Informeer je dan bij je huisapotheker over het nut en de betrouwbaarheid.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel. Via deze navigatie belandt u op de webshop van Apotheek Panorama Thiels