Hoofdroos, een gekend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Vaak denken mensen dat dit komt door een ongezonde levensstijl, maar dat is niet zo. De witte schilfertjes die in je haar zitten of op je kleding blijven hangen zorgen vaak voor een erg vervelend gevoel. Dit creëert een gênante situatie voor iedereen die er last van heeft. In dit artikel vertellen we je meer over hoe hoofdroos ontstaat en wat je ertegen kan doen.
Wat is hoofdroos?
Je huidcellen zijn dagelijks bezig met zichzelf te vernieuwen. Een gemiddeld persoon verliest ongeveer 600.000 deeltjes huid per uur. Er wordt een nieuwe laag gecreëerd waarna de oude, dode huidcellen loskomen. Bij een normale huid zijn deze schilfers amper zichtbaar. Bij roos ligt dat net iets anders. Deze huidaandoening is eigenlijk een lichte vorm van seborroïsche eczeem. Dit wilt zeggen dat de huid zich veel sneller gaat vernieuwen, waardoor de hoeveelheid schilfers toeneemt en deze bijgevolg ook groter zijn dan normaal. Andere symptomen zijn huidirritatie, rode plekken en jeuk. Een vervelend, maar onschuldig kwaaltje dat niet besmettelijk is en er niet voor zorgt dat je haar gaat uitvallen. De schilfertjes die loskomen zorgen echter voor frustraties.
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten hoofdroos:
- Droge hoofdroos ontstaat wanneer je last hebt van een te droge hoofdhuid.
- Vette hoofdroos ontstaat wanneer je last hebt van een vette hoofdhuid.
Wat zijn de oorzaken van roos?
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor hoofdroos ontstaat. Dit kan gaan van natuurlijke, erfelijke oorzaken tot externe factoren.
Zo kunnen schilfertjes ontstaan door een verhoogde talgproductie. Daarnaast zijn er bepaalde gisten die van nature aanwezig zijn op de hoofdhuid. Een grotere aanwezigheid van gist kan hoofdroos als gevolg betekenen.
Externe factoren kunnen zijn:
- Stress die op het lichaam slaat
- Verkeerde voeding, waardoor je onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt
- Te droog klimaat
- Te hoge én te lage temperaturen
Hoe kan je schilfertjes behandelen?
Je kan proberen sommige factoren te slim af te zijn. Zo is het mogelijk om iets aan de vochtigheid van het binnenklimaat te doen. Door deze aan te pakken, verlaag je de kans op roos aanzienlijk. Een bakje met water bij de verwarming zorgt al meteen dat de luchtvochtigheid verbetert doordat het water opstijgt zodra het verdampt. Tot slot kan je planten in de woonkamer of slaapkamer zetten. Dit geeft niet alleen een boost aan de vochtigheidsgraad; planten zijn bevorderend voor de rust en geven bovendien zuurstof af.
Wanneer je al last hebt van schilfers, hoef je niet te wachten tot het vanzelf weg gaat. Er zijn namelijk enkele shampoos verkrijgbaar die helpen de hoofdroos tegen te gaan. De medicinale shampoos bevatten seleensulfide die de hardnekkige roos verminderen dankzij de therapeutische werking. Deze geneesmiddelen verlichten de irritaties en nemen de infecties weg. Deze shampoo mag de eerste 2 weken 2 keer per week gebruikt worden. Vervolgens bouw je af naar 2 weken 1 keer.
Gebruiksaanwijzing seleensulfide shampoo:
- Was de haren met een milde of pH-neutrale shampoo
- Spoel de haren zorgvuldig uit
- Masseer de seleensulfide shampoo grondig in en laat 5 minuten rusten
- Spoel de haren weer zorgvuldig uit
Ook anti-roos shampoo kan de schilfering verminderen. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste shampoo selecteert die bij het type schilfers past. De talgproductie van de hoofdroos wordt verminderd waardoor ze uiteindelijk kunnen verdwijnen. Herhaling is hier belangrijk! Zorg dat je dagelijks je haren wast met deze shampoo. Zo kunnen de dode huidcellen loskomen en makkelijker verwijderd worden. Vermijd zeker dat er zeepresten in de haren blijven hangen. Hierdoor kan de hoofdhuid alsnog geïrriteerd raken. Als je merkt dat de roos afgezwakt is, kan je beginnen af te bouwen met de shampoo tot de schilfers verdwenen zijn.
Heb je nog vragen of ontvang je graag meer advies over wat je kan doen tegen hoofdroos? Spring gerust even binnen in onze apotheek. Wij helpen je graag verder!