Zeg bye bye tegen je droge huid dankzij deze 7 tips

insmeren van droge huid

Onze huid is een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Het beschermt tegen schadelijke invloeden. Toch dragen we er niet de zorg voor die het verdient. We beschermen onze huid niet voldoende tegen verschillende factoren, zoals warmte en kou. Het gevolg? Een vervelende, droge huid. Met deze 7 tips voorkom je voortaan die droge huid. Maak je klaar om te stralen!

Tip 1: Vermijd dagelijks douchen

Wanneer je gaat douchen gelden er drie gouden regels

  • Niet te vaak
  • Niet te heet 
  • Niet te lang 

Idealiter douche je best niet langer dan 10 minuten met een temperatuur van 36 graden. Het klinkt misschien tegenstrijdig. Hoe kan water de huid nu uitdrogen? Wel, daar is een logische verklaring voor. De huid maakt naarmate je ouder wordt steeds minder talg aan. Dit vetlaagje op de huid wordt weggewassen door water en zeep. Wanneer je te lang doucht of te lang in heet water zit, kunnen de talgklieren niet bijbenen. Als gevolg droogt de huid uit. Een dagelijkse douche of bad is dus niet nodig. Een washandje aan de wasbak is meer dan voldoende. Bovendien adviseren we het gebruik van geurvrije en hypoallergene huidverzorgingsproducten tijdens het douchen.

Tip 2: Smeren, smeren, smeren

Smeer je hele huid na het douche in met een invettende of hydraterende bodylotion. Kies er één zonder parfum. Gebruik verzorgingsproducten zonder geur- en kleurstoffen en parabenen om irritatie te vermijden.

Hecht extra aandacht aan de onderbenen. Deze drogen vaak als eerste uit. Gebruik daarbij een badschuim, douchegel of -olie zonder parfum. Bovendien is het aangeraden om na het scheren een goede crème aan te brengen.

Weet je niet welke crème het best past bij je huid? Kom dan langs bij één van onze apotheken en wij helpen je de meest geschikte uit te kiezen.

Tip 3: Draai de verwarming niet helemaal open

Zet de verwarming niet op de hoogste temperatuur. Een langdurige blootstelling aan temperaturen boven 25°C kan effect hebben op je gezondheid. De warme temperatuur kan leiden tot uitdroging, hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs hartproblemen. 

Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de lucht vochtig te houden. Ventileer de kamer overdag door een raampje open te zetten.

Tip 4: Was je gezicht en handen zo min mogelijk

Ook deze tip heeft te maken met de verminderde talgproductie. Was je je handen en gezicht te vaak, dan zal de huid hierdoor uitdrogen. Vergeet zeker niet de handen in te smeren nadat je ze hebt gewassen. Kies hierbij voor een hydraterende, ongeparfumeerde handcrème.

Tip 5: Smeer je gezicht dagelijks in

Je huid verdient de nodige zorg. Daarom is het belangrijk om je gezicht dagelijks in te smeren met een goede crème. Waar moet je op letten bij je keuze?

  • Bevat geen parfum
  • Hydraterende werking
  • Sluit het gezicht niet af

Daarnaast dien je een droge gezichtshuid mild te reinigen vooraleer je deze insmeert.

insmeren van droge huid

Tip 6: Kijk goed naar je voeding

Een van de sleutels tot een gebalanceerde, gezonde levensstijl is een correct voedingspatroon aannemen. Ook je droge huid kan een oorzaak zijn van slechte eetgewoontes. 

Suikers en snelle koolhydraten moet je niet meteen gaan schrappen, maar probeer dit te beperken. Denk hierbij aan witte suikers, witte meelproducten en zoete tussendoortjes. 

Let erop dat je voldoende eiwitten en essentiële vetten binnenkrijgt. Deze vormen een bouwstof met lage verbrandingssnelheid. Omega 3, -6 en vitamine E zorgen dan weer voor sterke celwanden, waardoor water in de cel kan blijven. Andere gezonde producten zijn noten, vis en avocado’s. Deze cosmetische ingrediënten zorgen voor een gezonde huid.

Tip 7: Bescherm je huid tegen de kou

Vermijd droge lucht door je tijd buiten in te perken bij erg warme en koude temperaturen. Wanneer je binnen blijft met de verwarming op, gebruik je best een luchtbevochtiger. 

Draag kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen en zijde, die je huid niet irriteren. Wol is een natuurlijk materiaal, maar kan irritaties veroorzaken waardoor je dit materiaal best vermijdt. Probeer ook wasmiddelen die vrij zijn van geur- en kleurstoffen, omdat deze na het wassen op de kleding kunnen blijven zitten en de droge huid kunnen irriteren.

Gedaan met die droge huid! Aan de hand van deze tips zal je huid gaan stralen als nooit tevoren. Had je graag nog wat meer advies? Spring dan zeker eens binnen in één van onze apotheken. 

Heb je ook last van droge lippen? Geen nood, wij leggen je graag uit wat je kan doen om dit te voorkomen.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels