Zwemmen in open water: wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

Apotheek Panorama Blog natuurwater

De warme temperaturen nodigen uit tot een verfrissende duik. Wie thuis geen zwembad voorhanden heeft, voelt zich al sneller geneigd om over te gaan tot een frisse duik in open natuurwater. Een dichtbijzijnd meer, kanaal of rivier. Maar is dat wel verstandig? We geven je meer informatie over de gevolgen van zwemmen in vuil open water. 

 

Zwemmen  in open water is niet zonder risico’s, zowel voor je veiligheid als voor je gezondheid. Er kunnen namelijk allerlei ziekteverwekkers in het water zitte. Zo heeft de warmte niet alleen invloed op jou, maar op het natuurwater waar je zo graag een duik in wilt nemen. Het geeft namelijk de gelegenheid aan bacteriën, larven en andere mogelijke ziekteverwekkers om te groeien in het oppervlaktewater. Daarnaast kunnen ook dieren en ongedierte zoals ratten en muizen hier ziektes overdragen.  

We geven je enkele redenen waarom zwemmen in open of vuil water geen goede of veilige optie is en zelfs invloed kan hebben op jouw gezondheid en die van je huisdier. 

Maag- en darmklachten

In open water zijn bacteriën, parasieten en virussen aanwezig. Dat komt door bijvoorbeeld lozingen van rioolwater of mest waardoor micro-organismen in het water terecht komen. Ook dode dieren die in of vlak aan het water liggen zitten heel wat ziekteverwekkers.

Dit alles kan voor voor maag- en darmklachten zorgen. Denk hierbij aan misselijkheid, overgeven, diarree en soms ook koorts. 

Ook kan het dat er na enkele hevige regenbuien de oudere afvalwaterrioleringsbuizen het regen- en afvalwater niet tegelijkertijd kunnen verwerken. Om te voorkomen dat het overtollige vuile water op straat of in de huizen terecht komt, wordt het via riooloverstorten in grachten en sloten ingestuurd. 

Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk uit zich in heftig jeukende of branderige rode bultjes op je huid. Deze komen vaak tevoorschijn na het zwemmen in (zoet) natuurwater. De bultjes worden veroorzaakt door de larven van een platworm die in het water leeft en een stukje in  je huid kruipt. De wormsoort komt voor bij eenden en andere watervogels en noemt de trichobilharzia. De larven kunnen de huid van de mens niet doordringen. 

Op zich is zwemmersjeuk relatief onschuldig en ongevaarlijk. Het gaat vanzelf over na en is niet besmettelijk. Echter zorgt het voor ongemak in de vorm van jeuk of een branderig gevoel en bultjes op de huid. Loop je vaker zwemmersjeuk op? Dan kan je mogelijks hoofdpijn en koorts als bijkomende symptomen krijgen en ook langer last hebben van de pijnlijke jeuk. 

Blauwalg

Blauwalg zit altijd in water. Wanneer er veel stikstof en fosfaat in het stilstaand water aanwezig zijn, neem de hoeveelheid blauwalgen toe.  Bij temperaturen tussen de 20 en 30°C kennen ze een optimale groei. De algen bevinden zich aan het wateroppervlak. Hier zien ze er drijvend uit als een laag olie. Hoe dikker deze laag is, hoe dichter de blauwalgen op elkaar drijven met als resultaat dat ze sterven. Hierdoor ontstaat een stinkende geur en groenige brei. Wanneer ze afsterven produceren sommige blauwalgen giftige stoffen die mogelijks schadelijk zijn voor mens én dier.  

Wanneer je in aanraking komt met deze giftige blauwalgen kan je last krijgen van irritaties aan de huid en ogen, hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen ook ernstigere klachten. 

Honden, paarden en Blauwalg 

Ook wanneer je je hond laat zwemmen in natuurwater is het belangrijk op te letten waar je je dier dat laat doen. Honden zijn namelijk erg gevoelig voor blauwalgen. Ze kunnen de gifstoffen tijdens het zwemmen via het water binnenkrijgen, maar ook nadien wanneer ze hun vacht schoonlikken. Honden kunnen erg ziek worden van blauwalgen, met mogelijks overlijden als gevolg. Het is daarom aangeraden je hond goed te wassen nadat deze in natuurwater heeft gezwommen. 

Deze waarschuwing geldt ook voor paarden. Ruiters die hun paard verkoeling willen bieden in open water zoeken beter naar een veilige locatie met proper water waar geen kans is op onderstroming en diepteverschillen.

Ziekte van Weil en botulisme

Er bestaat ook een eerder klein risico op ernstigere aandoening, zoals de ziekte van Weil (of modderkoorts) en botulisme.

De ziekte van Weil is een infectieziekte die verspreid wordt door de bacteriën die zich in rattenurine bevinden. Via de slijmvliezen of eventuele huidwondjes kunnen deze bacteriën in je lichaam terechtkomen. Pas na 5 tot 14 dagen na besmetting kunnen er plots griepachtige symptomen verschijnen, alsook hoge koorts. Wanneer je dan niet tijdig de dokter raadpleegt, kunnen nieren en lever aangetast worden of kan zelfs meningitis (hersenvliesontsteking) optreden. 

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die voorkomt bij een gebrek aan zuurstof in het water. Dat gebeurt vaak tijdens warmere periodes. De toxines die de bacterie veroorzaakt kunnen zorgen voor verlammingsverschijnselen bij mens én dier. 

Onveilig

Naast de risico’s voor je gezondheid, is het zwemmen in natuurwater zoals rivieren, meren en kanalen ook afgeraden omwille de veiligheid. Zo kunnen er sterke stromingen aanwezig zijn waar zelfs de sterkste zwemmer niet tegen opgewassen is. De verraderlijke diepteverschillen kunnen je ook verrassen, net als onbekende objecten die je omwille van troebel water niet kan zien. Tot slot verrast ook de koude temperatuur van het water vele zwemmers. De buitentemperatuur kan erg warm zijn, maar dat wilt niet zeggen dat het water ook warm is. Door het koude water kan je bijvoorbeeld  last krijgen van (spier)krampen tijdens het zwemmen. 

 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels