Eerste hulp bij een tekenbeet

Teek

Teken, het zijn kleine insecten die soms voor vele vragen en bezorgdheden zorgen. Wat is een teek? Waar komen ze vandaan? Zijn ze gevaarlijk? We geven antwoord op de meest gestelde vragen over deze vervelende kleine beestjes.

Wat is een teek?

Om te weten wat je het best kan doen bij een tekenbeet, moet je het diertje natuurlijk eerst kunnen herkennen. Een teek is een erg kleine insect en ze lijken op spinnetjes. Een teek kan zowel mensen als dieren bijten en blijven zo in de huid zitten. Ze zuigen bloed, waardoor het lijf van de teek opzwelt tot de grootte van een erwt.

Waar komen teken voor en hoe herken je ze?

Teken komen bijna overal voor, denk aan bossen, heide, weilanden parken en tuinen. Ze zijn vooral terug te vinden in het hoge gras of tussen dode bladeren. Natuurlijk kan je ze ook op andere plaatsen terugvinden. Ze hechten zich vast aan dieren en mensen om zich zo te verplaatsen. De insecten komen het vaakst voor van maart tot en met oktober. Ze worden actief bij een temperatuur van 7°C. 

Wanneer je wordt gebeten door een teek is het erg makkelijk om dit over het hoofd te zien. Het gaat vaak over een klein zwart puntje op je huid. Wanneer de teek bloed zuigt, zwelt het lijfje wel op. Na een paar dagen zie je dan een grijs of bruin bolletje ter grootte van een erwt. Doordat het lijfje opzwelt, kan je ze makkelijker herkennen.

Tekenbeet

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Teken zijn soms besmet met ziekteverwekkers. Ongeveer één op vijf teken is drager van de ziekte van Lyme. De onvolwassen teken, nimfen, zijn het gevaarlijkst. Ze zijn de belangrijkste overdragers van de ziekte van lyme.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door een tekenbeet in je lichaam kan komen. In deze ziekte zijn er drie fases:

  1. De lokale ziekte van Lyme  
  2. De door het lichaam verspreide ziekte van Lyme  
  3. De chronische ziekte van Lyme

De eerste fase van de ziekte van Lyme begint ongeveer twee weken na je tekenbeet. Er is dan een rode kring of vlek verschenen op de plaats waar je gebeten bent. Als je niet behandeld wordt, kan het overgaan naar fase 2. De ziekte zal zich verspreiden over heel je lichaam. Deze fase wordt gekenmerkt door gewrichtsklachten, zenuwklachten of hartritmestoornissen. Blijven deze symptomen onbehandeld? Dan kan het chronisch worden en krijg je meestal ook huidaandoeningen. 

De ziekte van Lyme is moeilijk vast te stellen. De ziekteverschijnselen zijn erg verschillend en soms weet je ook niet dat je bent gebeten door een teek. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Dubbel zicht, scheef aangezicht
  • Gewrichtsklachten die kunnen lijken op reuma
  • Pijn, tintelingen en krachtsverlies in de ledematen
  • Een rode vlek of ring die steeds groter wordt
  • Koorts, spierpijn en een grieperig gevoel

Hoe verwijder je een teek?

Nu je weet hoe een teek eruit ziet en je hebt vastgesteld dat je een teek hebt, is het belangrijk dat je het insect zo snel mogelijk verwijderd. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat het een ziekte kan overdraagt. Je verwijdert de teek met behulp van een puntig pincet. 

Stap 1: Neem een puntig pincet of een tekenverwijderaar die te verkrijgen is in één van onze apotheken. 

Stap 2: Grijp de teek met het puntig pincet zo dicht mogelijk op je huid, bij het hoofd van de teek, en trek het eruit. Gebruik je een tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzingen.

Stap 3: Ontsmet het wondje en schrijf op wanneer en waar je gebeten bent door de teek. Zo kan je de volgende 3 maanden deze plaats in het oog houden. Wanneer de huid rood wordt of je klachten krijgt die passen bij de ziekte van Lyme is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts.

Let wel op! 

Het is essentieel dat je de volledige teek verwijderd. Als de teek niet goed weg gehaald is en enkel het hoofd (steeksnuit) achter blijft, kan de huid irriteren. De steeksnuit kan verwijderd worden zoals je een splinter zou weghalen: met een pincet of een naald. Je kan ook proberen om de plaats van het hoofd vochtig maken, zo lost de steeksnuit meestal vanzelf. Wanneer het verwijderen van het hoofd niet lukt, ga dan langs bij je huisarts.

Heb je toch nog vragen of wil je graag een tekenverwijderaar aanschaffen? Kom dan langs in één van onze apotheken, wij helpen je graag verder.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels