5 unieke gezondheidsvoordelen van honing!

Honing, een heerlijke gouden nectar die niet alleen heel erg goed smaakt, maar ook nog eens goed is voor je lichaam. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. Van medische toepassingen in medicatie tot ingrediënt in talloze recepten. We zetten 8 gezondheidsvoordelen die honing je kan bieden op een rij!

Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt gemaakt door bijen, maar dat wist je ongetwijfeld al. Maar weet je ook hoe ze dat precies doen? 

Het proces begint in de honingmaag van bijen, meer bepaald de werkbijen. Ze verzamelen dagelijks stuifmeel door nectar uit bloemen te zuigen. Dit stuifmeel gaat dan naar een stuifmeel reservoir dat zich op hun slokdarm bevindt. Hier wordt de stuifmeel sacharose gehydrolyseerd tot eenvoudige suikers. Deze zijn verteerbaar voor de mens. Het gaat om fructose en glucose. De werkbijen rispen het stuifmeel dan weer op voor andere bijen die het dan ook opnieuw oprispen voor nog andere bijen. Deze uitwisselingen zorgen opnieuw voor heel wat andere chemische reacties. 

Het goedje wordt door de bijen gebruikt in fijne lagen in de honingraten van de bijenkorf. Hier rijpt en droogt de honing dan voor enkele weken alvorens de imker het kan oogsten.

5 gezondheidsvoordelen van honing op een rij

  1. Honing bevat een variëteit aan nutriënten en is rijk aan antioxidanten

    Honing zit vol met mineralen, vitaminen, koolhydraten en enkelvoudige suikers. Het is bovendien ook rijk aan antioxidanten.

  2. Kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van het hart

    Doordat honing boordevol antioxidanten en flavonoïden zit beschermt het tegen hart- en vaatziekten. Regelmatig een kleine dosis honing innemen is daarnaast ook goed voor je cholesterol. Het houdt je aders schoon en voorkomt zo bloedvatvernauwing. 

  3. Het heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en bevordert de genezing van wonden

    Honing wordt al van oudsher gebruikt voor het verzorgen van (brand)wonden. Dit komt door de suikers die aanwezig zijn in honing, onder meer glucose en fructose. Deze houden de honing in de wond vochtig doordat ze wondvocht aantrekken. De zuigkracht die de honing uitoefent is sterk genoeg om ook het vocht uit de aanwezige bacteriën aan te trekken. Hierdoor verschrompelen ze en gaan ze dood. Daarom is honingzalf ook zo een effectieve remedie bij wonden.

  4. Kan hoest verlichten

    Het is niet bedoeld als genezingsmiddel, maar kan de klachten van een hoest wel verminderen. Als verzachtend middel zorgt het voor een beschermlaag op het keelslijmvlies. 

  5. Helpt bij spijsverteringsproblemen

    De antiseptische eigenschappen van honing bevorderen de spijsvertering en helpt ook bij de vermindering van maagzuur.

Enkele interessante feiten over honing die je nog niet wist

  • Één enkel honingbijtje zal in haar leven slechts 1/12 theelepel honing produceren.
  • Om één honingpot van 1 kg te vullen moeten de bijen ongeveer 5 500 000 bloemen bezoeken! 
  • Je kan honing perfect invriezen voor later gebruik! 
  • Honing kan je best koel en fris bewaren, maar niet in de koelkast!

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels