De lente is in het land en dat betekent gelukkig meer en meer warme dagen! Maar met dit mooie weer merken vrouwen in de menopauze dat de bekende klachten hierdoor vaker voorkomen.
Wanneer spreekt men van overgang en wanneer van menopauze?
Menopauze is géén ziekte. Het is een natuurlijk lichamelijk proces waarbij de menstruele cyclus stopt en de vrouw in haar onvruchtbare periode komt. De periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd.
Wanneer treedt menopauze op?
De duur en de start van de overgang kan sterk variëren. Bij de meeste vrouwen verloopt de overgang tussen de leeftijd van 40 tot 60 jaar. De gemiddelde leeftijd van de laatste menstruatie is 51 jaar. Dat betekent dat vrouwen meer dan één derde van het leven in menopauzale toestand doorbrengen.
Kenmerkende klachten tijdens menopauze
Hoewel menopauze géén ziekte is, gaat deze nieuwe levensfase vaak gepaard met vervelende klachten die een belangrijke impact hebben op de levenskwaliteit.
Veelvoorkomende klachten bij de menopauze:
- Opvliegers
- Nachtelijk transpireren
- Stemmingswisselingen
- Vaginale droogte
- Urinaire klachten (pijn bij plassen, urineverlies,…)
Andere klachten die vrouwen ervaren zijn slapeloosheid, angst, woede, toename in gewicht, hartkloppingen, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, depressiviteit, pijn bij het vrijen, duizeligheid, broze nagels en haren.

Behandeling
Naast medicatie zoals hormoontherapie zijn er nog andere oplossingen die klachten kunnen verhelpen of sterk verminderen, zoals natuurlijke middelen of aanpassingen in levensstijl:
- Volg een gezond en evenwichtig dieet
- Sport frequent
- Vermijd alcohol en cafeïne
- Neem voldoende hoeveelheden calcium op (zuivelproducten, groene groenten, noten en zaden)
- Probeer iedere dag 15 minuten in de zon te zitten om zo voldoende vitamine D aan te maken. Vul in de winter aan met een supplement.
- Neem voldoende fyto-oestrogenen op (hop, rode klaver en zilverkaars). Voor milde opvliegers kunnen deze voedingssupplementen soelaas bieden.
- In samenspraak met een arts kan je indien nodig een hormonale substitutiebehandeling opstarten.