Eerste hulp bij een kater

Eerste hulp bij een kater.

Dat de afgelopen twee jaar een domper waren op de feestvreugde, moeten we je vast en zeker niet meer vertellen. Eindelijk mogen de clubs opnieuw de deuren openen en mag er weer volop gedanst worden. Heb jij dat goede nieuws net iets te hard gevierd en lig je nu in bed met een kater? Geen probleem! Na het lezen van deze blogpost weet jij perfect wat je tegen de kater kan doen. 

Waarom krijg je een kater?

‘Ik drink nooit meer!’ We hebben het vast en zeker allemaal al eens een keer gezegd na een avondje uit. Bij een kater voel je je moe en misselijk. Het kan zijn dat je moet braken of barstende hoofdpijn hebt, maar hoe komt dat nu eigenlijk? De voornaamste reden is uitdroging. Alcohol zorgt ervoor dat vocht wordt afgedreven uit je lichaam waardoor je een slap gevoel krijgt. Dat verklaart natuurlijk waarom je soms meer op het toilet zit dan dat je op de dansvloer staat. De giftige stof ‘aceetaldehyde’, die ontstaat bij de afbraak van alcohol, is dan weer de boosdoener van je zeurende hoofdpijn. Bovendien prikkelt alcohol de mond, keel, slokdarm en maag. Alcohol is een bijtende stof waardoor je maagpijn krijgt die misselijkheid kan veroorzaken. 

Hoe kan je een kater voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wil je er zeker van zijn dat je de volgende ochtend fris en fruitig bent, schakel je liever over naar alcoholvrije varianten. Wie weet wordt die ene mocktail je nieuwe favoriete aperitief. Als je toch graag één of meerdere glaasjes meedrinkt met je vrienden, wissel je tussendoor best af met een glas water. Drink voor het slapengaan nog enkele glazen om te voorkomen dat je lichaam ‘s nachts verder uitdroogt.

Zorg ervoor dat je genoeg gegeten hebt voordat je de fles cava opent. We moeten je waarschijnlijk niet uitleggen dat drinken op een nuchtere maag geen goed plan is. Pizza en pasta zijn niet alleen lekker, maar ook ideaal om een kater te voorkomen. De vetten en koolhydraten zorgen ervoor dat de alcohol langzamer in je lichaam wordt opgenomen. Wil je liever iets gezonder eten? Dan is vette vis zoals zalm, forel en makreel een prima alternatief. Daarnaast kan je een slaatje maken met: 

  • boerenkool, 
  • broccoli, 
  • bloemkool, 
  • knoflook, 
  • bieten, 
  • en avocado.

Deze groenten zullen je lever namelijk goed beschermen.  

Hoe voorkom je een kater?

‘Een shotje olijfolie doet ook wonderen.’

Laat de wijn nog even staan en drink eerst een ander drankje. Dit drankje is niet gemaakt van druiven maar van peren. Een klein glas perensiroop zou voldoende enzymen bevatten om de kater van morgen iets aangenamer te maken. Een shotje olijfolie doet ook wonderen, want het zou de alcohol absorberen. 

Bovendien is roken geen goed idee als je van plan bent om te drinken. Uit onderzoek van Brown University blijkt dat mensen die de twee combineren meer last hebben van een kater. 

Daarnaast kan je de ober vragen om geen rietje in je glas te steken. Rietjes zijn niet alleen heel slecht voor het milieu maar het zorgt er ook voor dat de drank harder in aanraking komt met je gehemelte. De alcohol komt sneller in de bloedsomloop terecht, doordat je gehemelte erg dun is en er veel bloedvaatjes zijn. 

Hoe lang duurt een kater?

Jij ligt waarschijnlijk al heel de dag in bed terwijl je vriend na een uurtje al van zijn kater af is. Hoe lang de gemiddelde kater duurt, is voor iedereen verschillend. Wanneer je slechts één standaardglas drinkt, heeft je lever anderhalf uur nodig om de alcohol af te breken. Begin dus al maar te rekenen hoelang jouw lever nodig heeft om je consumpties van gisterenavond te verteren. Gemiddeld duurt een kater een dag, maar in sommige gevallen kan het enkele dagen aanhouden. Naarmate je ouder wordt, is het moeilijker voor je cellen om de toxines te verwerken. Dat verklaart dus waarom je katers langer duren. 

Slaaptekort kan je kater erger maken. Een ‘slaapmutsje’ laat je misschien sneller in slaap vallen, maar de kwaliteit van je nachtrust gaat er op achteruit. Hoe meer je drinkt, hoe slechter je slaapt en hoe erger de kater de volgende dag is. 

Wanneer je klachten blijven aanslepen, ben je misschien wel intolerant voor bepaalde stoffen. Bier bevat bijvoorbeeld gist, cocktails zitten vol met suikers en in wijn zitten sulfieten. Dat zijn allemaal stoffen waar je allergisch voor kan zijn waardoor je er nog dagen last van hebt.  

Wat eet ik het beste bij een kater?

Heb je toch een glaasje te veel gedronken of niet voldoende afgewisseld met water? Dan hebben we nog enkele tips om de kater iets beter draagbaar te maken. Goed nieuws, het heeft allemaal met eten te maken. Je herstel begint met een stevig ontbijt, liefst mét een eitje en een boterham. Eieren zitten vol met aminozuur cysteïne. Dat is de stof die je lever wanhopig nodig heeft om de alcohol lik op stuk te geven. Het brood zal de achtergebleven drank absorberen. 

Hebben de kippen hun werk nog niet gedaan? Dan kan je een banaan eten. Ze bevatten magnesium dat de alcohol in je lichaam sneller zal afbreken. Havermout is ook een goede optie. Dat gaat helpen om de zuren te neutraliseren en je bloedsuikerspiegel in balans houden, wat je terug energie zal geven. Een glaasje versgeperste appelsiensap laat je beter achterwege. Je maag is al genoeg geïrriteerd en de zuren van de appelsien zullen het alleen maar erger maken. 

Welke alcoholische dranken geven de minst erge kater?

De kleur van je drankje heeft een invloed op je kater van morgen. Donkere dranken bevatten vaak meer onzuiverheden. Bestel dus liever een shotje wodka in de plaats van een glas whisky. Bubbels zijn ook niet de beste keuze. Ze verhogen de absorptie van de alcohol en er komt meer druk te staan op je lever. Ga verschillende drankjes niet mixen. Dat gaat de kater alleen maar erger maken. 

Welke medicijnen kan je nemen bij een kater?

Een wondermiddeltje tegen een kater bestaat er jammer genoeg nog altijd niet. Wel kan je een pijnstiller innemen tegen de hoofdpijn. We raden je aan om ibuprofen te nemen en geen paracetamol. Die combinatie kan leiden tot leverbeschadiging. Ibuprofen werkt ontstekingsremmend en gaat opgezette aders tegen, wat meteen je hoofdpijn zal verlichten. Neem niet te veel ibuprofen in, want dat is dan weer slecht voor je maag. Een bezoekje aan de apotheek voor wat extra vitaminen B (B6 en B12) kan geen kwaad. De alcohol zal ook deze vernietigen wat zorgt voor een trager herstel van je lichaam. 

Medicatie voor bij een kater

Natuurlijk kan je beter een kater voorkomen dan genezen. Heb je toch nog enkele vragen? Kom gerust langs in één van onze apotheken. Wij helpen je met veel plezier verder!

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels