Eerste hulp bij zomerkwaaltjes

Ah de zomer, da’s heerlijk genieten van het mooie weer! Maar niet voor iedereen… Heel wat mensen hebben last van zomerkwaaltjes en die kunnen flink lastig zijn!

Welke zomerkwaaltjes zijn er zoal?

Er zijn heel wat verschillende zomerkwaaltjes, en iedereen ervaart ze anders. De meest voorkomende zetten we voor jou even op een rijtje:

Een zomerverkoudheid

Tijdens de zomers in België krijgen we al wel eens te maken met weerswisselingen, dan warm en dan weer koud en regenachtig. Dit heeft effect op je lichaam en je weerstand. Door die wisselingen in temperatuur ben je gevoeliger voor virussen, zoals een verkoudheid.

Dit kan je voorkomen door te zorgen voor een goede basisweerstand te krijgen en eventueel supplementen nemen die je weerstand boosten. Als je van nature een zwakkere weerstand hebt is het aan te raden om, net zoals in de winterperiode, extra vitaminen bij te nemen.

Minder eetlust

De warmte zorgt er ook voor dat we minder eetlust hebben. Toch is het belangrijk dat we voldoende eten om alle vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies voor een lichte maaltijd of heerlijk zomerfruit met heel wat vitaminen. Om er zeker van te zijn dat je voldoende vitaminen binnen krijgt, kan je altijd aanvullend vitamines innemen.

Zonnebrand

De zon is een natuurlijke bron van vitamine D. Dat hebben we nodig voor onze botten, tanden én voor onze weerstand. Maar een teveel aan zon kan zorgen voor een verbrande huid. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je voldoende in te smeren met een geschikte zonnecrème. Zonnebrand is niet alleen pijnlijk, maar kan ook huidkanker veroorzaken. Een verbrande huid behandel je best met een verzorgende aftersun of een verkoelende en verzachtende lotion.

Lees ook: Bescherm je huid voor de zon

Hooikoorts

Hooikoorts kan best lastig zijn. Het zorgt voor jeukende, tranende ogen, loopneuzen en niezen. Symptomen die niet bepaald fijn zijn als je lekker aan het genieten bent van de zon. Het is een allergische reactie van de slijmvliezen op al het stuifmeel in de lucht. Gelukkig bestaan er verschillende types medicatie om deze lastige symptomen te verlichten. Welke medicatie je hiervoor kan nemen, hangt af van de klachten die je ondervindt. Hiervoor kan je informeren bij je apotheker.

Koortsblaasjes

Vlak voordat je in verlof gaat ken je vaak een iets drukkere periode die gepaard gaat met stress. Wanneer die opgebouwde stress dan plots wegvalt en je wat vaker in de zon komt, kan het zijn dat er plotseling koortsblaasjes opkomen. Een lipstick met zonnefilter kan dit euvel vermijden. Als je op voorhand weet dat je die vervelende koortsblaasjes niet zult ontlopen, is het aangeraden om ter preventie een supplement beginnen te nemen. Dat kan ook gebruikt worden om bij een opkomend blaasje het meteen te onderdrukken. Hiervoor kan je informeren bij je apotheker.

Zonneallergie

Zonneallergie is iets wat veel mensen hebben of krijgen, maar een niet ernstig zomerkwaaltje. Het is een kwaaltje dat je plotseling kan krijgen, of plotseling ook weg kan gaan. Je huid raakt geïrriteerd door de zonnestralen en wordt rood. Bij sommige kunnen er ook witte blaasjes of bultjes op de huid verschijnen. Het ergste symptoom dat we hiervan ondervinden is jeuk. De blaasjes of bultjes gaan vanzelf weer weg. Je kan je huid het best beschermen met een goede zonnecrème. Hiervoor kan je informeren bij je apotheker.

Een zonnesteek of zonneslag

Een zonnesteek is een ernstiger symptoom van een teveel aan zon. Bij een zonnesteek krijgt je lichaam de warmte niet uitgezweet en blijft je lichaamstemperatuur té hoog. Hierdoor kan je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In het slechtste geval zelfs van verward gedrag, het verlies van je bewustzijn en epileptische aanvallen. Bij een zonnesteek is het belangrijk om meteen uit de zon te gaan en voldoende water te drinken. Om een zonnesteek te voorkomen beperk je best te lange blootstelling aan de zon. Hiervoor kan je informeren bij je apotheker.

Een droge huid of droge lippen

De zon, zee en chloor kunnen je huid droog maken en ook je lippen kunnen verbranden door de zon waardoor ze uitdrogen en barsten. Om dit te voorkomen is het belangrijk voldoende te hydrateren, met een voedende crème of olie. Zo voorkom je ook dat je huid zal vervellen en wordt je huid minder gevoelig. Hiervoor kan je informeren bij je apotheker.

 

Heb je last van andere zomerkwaaltjes en ben je niet zeker over de behandeling of hoe je ze kan voorkomen? Informeer dan bij je apotheker over de beste behandeling voor je situatie.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels