Goede vertering met deze 10 tips

De gezondheid van je darmen is misschien wel hét belangrijkste voor een gezonde vertering en een gezond lichaam. De verkeerde balans in de darmflora kan leiden tot onder andere overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. Draag dus maar beter zorg voor je darmen!

De functie van je darmen

De darmen zijn het regelcentrum van onze gezondheid. Hun hoofdtaak is het verteren van het voedsel dat we eten. Dagelijks verwerken je darmen tot 11 liter voedsel. En dit doen ze allemaal in ongeveer acht tot vijftien uur. 

Het is een echt wonder orgaan, maar bij velen functioneert de darm niet zoals het zou moeten. Door stress, verkeerde voedselgewoonten en antibiotica kan de vertering verstoord worden. Het gevolg? Constipatie en diarree. Geen prettige kwaaltjes, maar toch komt het vaker voor dan je zou denken.

Ga voor een gezonde darmflora!

De darmflora is een dikke laag bacteriën die de darmwand bedekt en beschermt. Deze zetten de voeding die je eet om in bruikbare stoffen en maken de schadelijke stoffen onschadelijk. Een gezonde darmflora speelt dus een grote rol in onze weerstand tegen darmziekten, en de kwaliteit van de vertering. 

Houdt je darmflora en je vertering gezond met onderstaande tips en neem contact op met je huisarts of huisapotheek bij darmklachten of vragen. 

10 tips voor een goede vertering

  1. Kauw je voedsel goed en lang genoeg om je spijsvertering in je maag en darmen te vergemakkelijken.
  2. Vermijd te veel snelle koolhydraten en suikers. Deze jagen je bloedsuikerspiegel de hoogte in en zorgen voor een energiedip. 
  3. Vermijd te veel verzadigde vetten en transvetten. Deze zijn niet goed voor je algemene gezondheid, maar vergeet niet dat je lichaam voldoende gezonde vetten nodig heeft om goed te functioneren.
  4. Eet voldoende vezelrijke voedingsmiddelen om je darmen te beschermen, je spijsvertering te verbeteren en een verzadigd gevoel te creëren.
  5. Drink voldoende water, zeker als je diarree hebt of geconstipeerd bent.
  6. Vermijd koffie of andere dranken met cafeïne als je last hebt van je maag of darmen.
  7. Kies voor probiotica en gefermenteerde voeding om je darmflora gezond te houden.
  8. Vermijd stress tijdens en na een maaltijd, want dit heeft een negatieve invloed op je vertering.
  9. Kijk naar je stoelgang na een toiletbezoek. Dit is de beste parameter om te controleren of je spijsvertering optimaal werkt.
  10. Vermijd om te rusten na een maaltijd om minder snel last van maagzuur te krijgen.

Bovenop deze 10 tips kan je ook via inname van goede voedingssupplementen ervoor zorgen dat je darmflora in evenwicht gebracht wordt. Je apotheker geeft je graag advies hierop.  

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels