Last van kriebelhoest? Zo raak je er vanaf!

Apotheek Panorama | Kriebelhoest, wat te doen?

Een kriebelhoest kan heel vervelend en storend zijn. Het kan leiden tot slapeloze nachten en dagen vol frustraties. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je van een kriebelhoest kan afkomen. We geven je enkele tips!

 

Wat is kriebelhoest? 

Kriebelhoest is de benaming die we geven aan een droge hoest die gepaard gaat met een kriebelend of prikkelend gevoel in de keel. Het wordt ook wel prikkelhoest genoemd. Samen met een loopneus is een droge hoest, of kriebelhoest, vaak het eerste teken van een verkoudheid.  

Waar komt dat kriebelende gevoel vandaan?

Om ergens vanaf te komen, moet je ook weten waar het vandaan komt. Wanneer je de oorsprong kan achterhalen, kan je doelgerichter te werk gaan. 

Daarom is de eerste stap het identificeren van de oorzaak van het kriebelende gevoel dat je hebt in je keel. Een kriebelhoest is vaak het resultaat van geïrriteerde slijmvliezen of luchtwegen. Zo kan het een gevolg zijn van:

 • Allergieën
 • Hooikoorts
 • Astma
 • Droge lucht & slechte ventilatie 
 • Heel koude lucht
 • Heel warme lucht
 • Een virus
 • Stof
 • Luchtwegaandoeningen
 • Stress
 • Verkoudheid
 • Inademen van (uitlaat)gassen  

Om na te gaan wat de oorzaak is van je kriebelhoest, raadpleeg je best je huisarts voor persoonlijk advies. 

 

Wat kan je tegen kriebelhoest doen? 

Natuurlijk is een kriebelhoest vervelend en wil je er zo snel mogelijk vanaf. Er zijn gelukkig enkele manieren waarop je kan proberen de klachten van een kriebelhoest tegen te gaan of zelfs te stoppen. 

#1 – Verminder de uitlokkende factor

Wordt je kriebelhoest uitgelokt door allergieën of stress? Dan probeer je best de blootstelling aan deze elementen te verminderen of volledig te vermijden. Je zal zien dat bij het vermijden van deze triggers de kriebelhoest vanzelf afneemt of verdwijnt.  

Is je kriebelhoest het gevolg van een virale of bacteriële infectie? Dan heb je medische hulp nodig om van de symptomen af te geraken. Raadpleeg hiervoor je huisarts! 

#2 – Warmte en vocht

Het nemen van een warme douche kan de klachten van kriebelhoest verminderen. Dankzij de warme, vochtige dampen wordt de omgevingslucht vochtiger. Je kan ook gebruik maken van een luchtbevochtiger, want het verhogen van de luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de kriebel in je keel vermindert. 

Ook het drinken van warme dranken of gewoon voldoende drinken in het algemeen kan helpen. Het is namelijk zo dat een droge keel de droge hoest nog meer in de hand werkt. Drink bijvoorbeeld voor het slapen gaan een warme thee met honing of citroen. Dat werkt verzachtend. Drink daarnaast doorheen de dag ook voldoende water. 

#3 – Een goede ventilatie en vrij van stof

Zorg ervoor dat je woning of de ruimte waar je vaak tijd spendeert, zoals je kantoorruimte, voldoende verlucht en gekuist wordt. Stof en slechte ventilatie zorgen er namelijk voor dat de droge prikkelhoest nog meer in de hand gewerkt wordt. Stofvrije, goed geventileerde ruimtes bieden soelaas. 

#3 – Hoestonderdrukkende middelen 

Werken de huismiddeltjes niet? Dan kan je ook langsgaan in de apotheek voor hoestonderdrukkende middelen. Er zijn heel wat producten beschikbaar die de klachten van een kriebelhoest verzachten of verhelpen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze medicijnen alleen voor kortdurende verlichting mogen worden gebruikt en dat je ze ook niet langer dan een paar dagen mag innemen. Volg daarom altijd het advies op dat de apotheker je geeft bij het aankopen van de middelen.  

Kom langs in een van onze Panorama apotheken voor advies! 

 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels