Allergieën, wat zijn ze en wat doe je eraan?

De meest van ons hebben er al wel eens last van, een allergie of een allergische reactie op iets. Dit is volkomen normaal, en in de meeste gevallen helemaal niet schadelijk. Allergieën zijn één van de meest voorkomende ‘ziektes’ onder de mensen. Maar wat is een allergie nu eigenlijk? Wat zijn de oorzaken? En hoe moet je reageren als je allergisch reageert op iets?

Wat is een allergie?

Een allergie, of een allergische reactie, wordt veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen in je omgeving, die in de meeste gevallen helemaal niet schadelijk zijn maar wel voor een vervelende reactie zorgen. 

Een allergie is iets wat je plotseling kan krijgen, en iets wat ook zomaar weer weg kan gaan. Dit komt omdat je lichaam zich continu verandert, net zoals de omgeving. Het kan dus zijn dat je op het ene moment heel wat gevoeliger bent aan pollen, of dergelijke, dan het andere moment. Bepaalde allergieën zijn ook erfelijk overdraagbaar.

Welke allergieën bestaan er zoal?

Er bestaan heel wat verschillende allergieën, maar de meest voorkomende en meest gekende allergieën zetten we even op een rijtje:

  • huisstofmijt
  • dierlijke huidschilfers (honden, katten, …)
  • schimmels
  • stuifmeel (hooikoorts)
  • bepaalde voedingsbestanddelen (noten, eieren, vis, schaaldieren, fruit, soja, tarwe, zuivel, …)
  • chemische stoffen (cosmetica, kleurstoffen, latex, zepen en wasmiddelen)
  • geneesmiddelen
  • ….

Hoe wordt een allergie veroorzaakt?

Bepaalde allergieën zijn grotendeels erfelijk. Als één of beide van je ouders allergisch zijn, is de kans groter dat ook jij de aanleg hebt om die allergie te erven. 

Een veranderde omgeving kan ook een oorzaak zijn voor allergische reacties. Meerdere factoren zoals over geïsoleerde huizen en verwarmde slaapkamers, een te ver doorgedreven hygiëne tijdens de jeugd, een te frequent gebruik van antibiotica voor eenvoudige infecties, kleinere gezinnen, een stijgend aantal rokers en de toegenomen luchtvervuiling kunnen ook een rol spelen.

Ik heb een allergie, wat nu?

Een allergie, of allergische reactie vermijden is heel moeilijk. Veel van de stoffen die de allergische reactie veroorzaken, zijn overal aanwezig. Denk maar aan huisstofmijten. Die zijn er overal: op het werk, thuis, en vooral in je slaapkamer.

De impact van een allergie kan zwaar zijn. Zodra je luchtwegen ontstoken zijn, blijven de symptomen voortduren, ook als je buiten bent. Een allergie kan ook impact hebben op je nachtrust, en zo ook op veel dagelijkse bezigheden, zoals werk of school. 

De behoefte aan een goede behandeling is dus groot. Als er geen juiste behandeling wordt gevonden en toegepast kan de allergie in de loop van de tijd verergeren. In het geval van luchtwegallergie kan dit zelfs verergeren tot astma. 

 

Luchtwegallergie is de meest voorkomende allergische ziekte ter wereld.

Maar liefst 20% van de wereldbevolking lijdt hieraan.”

 

Ongeveer 80% van de allergiepatiënten geeft aan dat de aandoening de dagelijkse activiteiten aanzienlijk beïnvloedt. Bij 62% van de mensen met een luchtwegallergie zijn de klachten slecht of maar gedeeltelijk onder controle, met als gevolg dat hun levenskwaliteit hard wordt aangetast.

Toch zijn er verschillende manieren om een allergieën te behandelen, maar vaak worden allergieën niet gediagnosticeerd, of zelfs gebagatelliseerd door zowel patiënt als arts.

Het is dus belangrijk om tijdig naar je huisarts te gaan bij het opkomen van symptomen en de juiste behandeling te bespreken. Zo kan je de symptomen onder controle houden en beperken. Ook bij een apotheker kan je advies vragen om je allergie klachten onder controle te houden.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels