Tournée Minérale: hoe een maand zonder alcohol je lichaam beïnvloedt

tournée minérale: geen alcohol drinken
Februari is niet alleen de maand van de liefde, maar ook de maand van ‘ik-drink-even-geen-alcohol-meer’. In februari vieren we al sinds 2017 een alcoholvrije maand: Tournée Minérale. Het is een initiatief van De Druglijn en Stichting tegen Kanker om mensen bewust te maken van de effecten van alcohol op je veiligheid, maar ook op je gezondheid. Doe jij dit jaar weer mee? Dan ben je vast benieuwd wat je kan verwachten van zo’n maand zonder alcohol. Als jij de verleiding kan weerstaan, zullen je lichaam en geest je dankbaar zijn. Hoezo? Dat lees je in deze blog. Een maand zonder alcohol leven heeft namelijk heel wat positieve gevolgen. Wij vertellen je wat je kan verwachten en geven je een paar tips over hoe je het nog beter kunt volhouden. Ga jij de uitdaging aan?   

Waarom zou je géén alcohol meer drinken?

Een pintje hier, een wijntje daar. Het is zo gewoon in onze maatschappij dat we er eigenlijk vaak niet meer bij stilstaan dat het eigenlijk geen onschuldig product is. Alcohol is een drug. Meer nog: het is een van de meest schadelijke middelen bij overmatig gebruik op lange termijn. Er zijn dan ook heel wat risico’s verbonden aan het drinken van alcohol. Zo heeft het een negatieve invloed op bijna alle organen. Wist je dat het gerelateerd is aan wel ongeveer 60 aandoeningen?  Dat komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Denk maar eens aan die kater van dat feestje tijdens oudejaarsnacht. Alcohol speelt een belangrijke rol in hart- en leverproblemen en kan zelfs verschillende soorten kankers veroorzaken. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft alcohol ook een effect op je dagelijks leven. Veel drinken kan onder andere zorgen voor: 
 • slaapproblemen ;
 • verminderde prestaties van je geheugen ;
 • verminderde productiviteit ;
 • gewichtstoename ; 
 • negatief effect op relaties ;
 • verslavingsproblemen.
Als je een beetje verder nadenkt, besef je al snel dat dit niet alleen effect heeft op jezelf, maar ook op anderen rondom jou. In het verkeer, maar ook op je werk, in je gezinsleven en binnen je vriendschappen. Tijd voor verandering!  

Leven zonder alcohol: de positieve effecten in de eerste maand

Tijdens de eerste dagen

Afhankelijk van hoeveel je precies dronk, kan je lichaam in een staat van ‘ontgifting’ terecht komen. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige ontwenningsverschijnselen. Ga jij de uitdaging aan? Dan ben je de avond voordien misschien nog eens goed doorgezakt. En ja, misschien heb je zelfs wel een kater op 1 februari? Om deze eerste uren en dagen door te komen, drink je best veel water. Je krijgt bovendien misschien de neiging om meer te eten. Dat is normaal. Alcohol verhoogt de bloedsuikerspiegel. Als je ineens minder alcohol binnenkrijgt, kan je lichaam het gevoel krijgen dat het niet genoeg suiker binnenkrijgt. Even volhouden dus! Na een paar dagen neemt dit gevoel terug af.  Lees ook: Eerste hulp bij een kater  

Twee weken zonder alcohol

De eerste dagen overleefd? Dan zul je blij zijn om te horen dat je na twee weken al heel wat positieve effecten zal ondervinden, zeker als je het gewend bent om regelmatig een pintje te drinken. 

Je slaapt beter

Dit lijkt misschien vreemd omdat alcohol drinken vaak gepaard gaat met een slaperig gevoel. Toch zorgt alcohol er niet voor dat je beter slaapt. Integendeel: alcohol wakkert alfagolven aan in je hersenen. Dit zijn hersengolven die geproduceerd worden wanneer je wakker bent, maar niet te veel informatie wilt of hoeft te verwerken (of wanneer je in rust-modus bent). Ze zijn het sterkst actief net voordat je gaat slapen of wanneer je pas wakker wordt.  Alcohol creëert dus eigenlijk een vals slaapgevoel. Je slaapt misschien snel, lang en vast, maar de rust was niet van goede kwaliteit waardoor je eigenlijk weinig ‘nuttige slaap’ erop hebt zitten. We weten allemaal dat voldoende, kwaliteitsvolle slaap enorm belangrijk is voor je algemeen welbehagen: je bent in een betere mood en presteert beter. 

Je hebt meer energie

Beter slapen? Dan heb je automatisch ook meer energie. Alcohol zorgt ervoor dat zuurstof minder goed circuleert doorheen je lichaam. Die zuurstof zorgt er net voor dat je je energiek voelt. Laat je de pintjes staan, dan voel je je al snel minder uitgeput. 

Je gebit krijgt het minder hard te verduren

Alcohol bevat veel suikers en zure stoffen. Dat veroorzaakt sneller tandplak, een slechte adem en tandbederf. Na twee weken kun je al een verschil voelen (en soms ruiken). Natuurlijk heeft dit vooral op de lange termijn een groots effect!

Je maag en spijsverteringsstelsel kalmeren

Jawel hoor, alcohol is echt vergif. Letterlijk. Het irriteert je maag en darmen dan ook. Wist je dat het een van de voornaamste oorzaken is voor reflux en andere maag- en darmproblemen? Al na twee weken zonder alcohol voel je je minder opgeblazen en algemeen beter. Ook je stoelgang kan verbeteren!

Je verliest gewicht 

Het is geen verrassing dat ook je gewicht een positief gevolg kan ondervinden. Eén gram alcohol bevat ongeveer 7 calorieën. Dat zegt misschien weinig, dus we geven je een vergelijking. Eén cocktail telt al snel zo’n 300 calorieën. Een glaasje wijn ongeveer 120 en een pintje bier zo’n 150. Dat is de moeite! Als je regelmatig alcohol drinkt, blijft vet ook sneller plakken. Bye bye kilo’s! Bovendien wakkert alcohol de drang naar eten aan. Je hebt een verhoogde reukzin waardoor het nog moeilijker wordt om te weerstaan aan de lekkere geur van eten. Een avondje op café gaat dan ook vaak gepaard met een smakelijk hapje.   

Een maand zonder alcohol

Je huid straalt meer

Ook je allergrootste orgaan zal je dankbaar zijn. Je huid is vaak het eerste, meest zichtbare slachtoffer van een hoog alcoholgebruik. Drank droogt je huid uit en verhindert de aanmaak van hormonen die je normaal gezien hydrateren. Dat zorgt ervoor dat je huid sneller verouderd. Als je minder alcohol drinkt, krijgt je huid de kans om nieuwe cellen aan te maken en de natuurlijke elasticiteit te versterken. Hello glow! 

Sportieve inspanningen hebben meer effect

Zolang je de drang naar andere zoetigheden of ongezonde snacks kunt weerstaan, zal je gewicht waarschijnlijk nog wat zakken. Zeker omdat sport en inspanning nog meer effect hebben dan normaal. Alcohol staat de aanmaak van spiermassa in de weg omdat de aanmaak van het groeihormoon wordt afgeremd. Daardoor herstellen je spieren ook slechter na een work-out. En laat dat herstelproces nu net een belangrijke factor zijn in calorieverbranding. Je zal dus sneller het resultaat zien van al dat harde werk. 

Je voelt je fitter

Zo’n maand beter slapen, dat doet wonderen voor je lichaam en geest! Je zal nu een positief effect merken op je productiviteit én je concentratievermogen. Door echt uitgerust aan je dag te beginnen verbeteren je algemene prestaties en voel je je gewoon fitter in je vel. Dat alleen al is goud waard. 

Je bloedsuikerspiegel wordt gebalanceerd

Intussen weet je het al: omdat alcohol veel suiker bevat, zal je bloedsuikerspiegel terug gebalanceerd worden eens je het volledig uit je dieet schrapt. Op lange termijn vermindert dat het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt een gezonde bloedsuikerspiegel ook voor een sterk immuunsysteem, waardoor je ook minder kans hebt om ziek te worden. Je immuunsysteem een nog sterkere boost geven? Lees hier hoe je dat doet.   

Nog langer zonder alcohol? 

Als je écht goed vertrokken bent, zie je het misschien zitten om alcohol helemaal links te laten liggen. Dat is pas goed nieuws, want hoewel deze positieve effecten allemaal teweeg worden gebracht na een korte periode, profiteer je vooral op de lange termijn van de voordelen. Het psychologisch effect van een maand zonder alcohol is vooral drastisch, omdat je je na een maand waarschijnlijk bewust bent van hoeveel je consumeert, wat dit met je doet en hoe je leven er anders uit zou kunnen zien. Een paar voordelen die je nog kan verwachten in de toekomst:
 • je lever komt tot rust ;
 • je bent veel beter gewapend tegen allerlei ziektes en aandoeningen ;
 • je voelt je veel fitter en slaapt optimaal ;
 • het verhoogt je vruchtbaarheid. 
Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal zal je je beter voelen als je je alcoholinname beperkt. Onderzoek toont aan dat mensen die stoppen met alcohol te drinken op de lange termijn een verbeterd zelfbeeld krijgen. Ze maken zich minder zorgen over black outs, hebben minder schuld- of schaamtegevoelens. Dat laat je toe om betere relaties te onderhouden met anderen, minder geremd en dieper. Vooral mensen met angstgevoelens, paniekaanvallen en problemen met depressie geven aan dat ze een grote verbetering ondervinden nadat ze stoppen met alcohol te drinken. stoppen met alcohol  

Geen alcohol drinken: hoe hou je het vol? 

Allemaal goed gezegd, maar goed gedaan is nog iets anders. Als je graag een drankje nuttigt op café met je vrienden, tijdens etentjes of gewoon gezellig ’s avonds bij de tv is het niet makkelijk om ineens die gewoonte aan te passen. Het is dus een kwestie van vol te houden. We geven je graag nog een paar tips mee om deze maand (en wie weet nog veel langer) een alcoholvrij leven te leven. 
 • Drinken doe je niet alleen. Stoppen met drinken ook niet. Doe het met je partner, je vriendengroep of betrek je collega’s. 
 • Denk vooraf na over alternatieven. Er zijn heel wat lekkere alcoholvrije drankjes beschikbaar. Check wat er is, of neem desnoods zelf iets mee. 
 • Probeer je focus te verleggen op iets anders. Zit je op woensdagavond normaal op café? Maak een fikse wandeling of speel eens een spel. 
 • Volg het verhaal van anderen en laat je motiveren door succesverhalen. #TourneeMinerale!
 • Denk nog eens terug aan al deze voordelen en aan wat jij precies wilt leren of bereiken uit dit avontuur. 
 • En tot slot: beloon jezelf met de overgebleven centjes. Alcohol is, naast een drug en dikmaker, ook nog eens duur. Tel eens uit hoeveel je gemiddeld opmaakt en spaar dit bedrag om jezelf te trakteren op iets dat je echt wilt. Je hebt het verdiend!
  Ben jij overtuigd van dit verhaal? Dat is een fantastische eerste stap. De maand februari is voor jou nog nooit zo goed begonnen, dat kunnen we jou nu al vertellen. Succes!

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels