Wat is cholesterol en hoe kan je het verlagen?

cholesterol verlagen

In het dagelijkse leven heeft het woord cholesterol ondertussen een negatieve connotatie gekregen. Geheel onterecht, want op zich is het niet meteen een schadelijke stof. Er is een verschil tussen goede en slechte cholesterol. De eerste is essentieel voor ons lichaam om bepaalde functies uit te kunnen oefenen, terwijl de laatste ervoor zorgt dat er een verstoring komt in het lichaam wat kan leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Maar wat is cholesterol nu precies en hoe kan je het verlagen? Dat lees je hieronder.

Wat is cholesterol

Cholesterol is een structurele, vetachtige stof die noodzakelijk is voor onze gezondheid. We halen cholesterol uit onze voeding en uit eigen aanmaak van het lichaam, maar ook externe factoren zoals het eetpatroon, levensstijl, etc. hebben invloed op het aanwezige gehalte. Aangezien vet niet oplosbaar is in het bloed wordt de stof verpakt in een soort eiwitjasje. Op deze manier kan het zich verplaatsen in het lichaam. Deze eiwitjasjes noemen we lipoproteïnen. Dit is waar het verschil in cholesterol zich bevindt. Er zijn namelijk diverse soorten:

  • Lipoproteïnen met zeer lage dichtheid (VLDL)
  • Lipoproteïnen met intermediaire dichtheid (IDL)
  • Lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL)
  • Lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL)

Deze soorten worden verdeeld op basis van vet- en eiwitgehalte. Hoe meer vet en cholesterol er aanwezig zijn, hoe lager de dichtheid. Alle lipoproteïnen met een lage dichtheid behoren tot “slechte” cholesterol. 

HDL wordt gezien als goede cholesterol. De moleculen zorgen voor de transportatie van de cholesterol naar de lever. Hier kan het worden afgebroken. Deze stof speelt uiteraard een belangrijke rol in ons lichaam. De aanmaak van hormonen, vitamine D en gal worden erdoor beïnvloed.

Het is wanneer het normale cholesterolmetabolisme wordt verstoord dat we effect van deze slechte variant zien in het lichaam. De lipoproteïnen met lage dichtheid komen dan in het bloed terecht. Ze stapelen zich vervolgens op, waardoor de slagaders vernauwen en zelfs volledig kunnen verstoppen. Dit wordt ook wel slagaderverkalking genoemd. Tijdens een bloedonderzoek wordt het LDL-gehalte gemeten. Wanneer de waarde een hoge aanwezigheid heeft in het bloed, wilt dit zeggen dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

Wat zijn de oorzaken van slechte cholesterol in ons bloed?

Een van de belangrijkste factoren die zorgt voor slechte cholesterol is onze levensstijl. Het eten van teveel verzadigde vetten en onvoldoende beweging hebben een negatief effect op de cholesterolwaarden. Uiteraard zijn dit niet de enige boosdoeners. Andere mogelijke oorzaken zijn erfelijke aanleg, ouderdom, diabetes, overgewicht, roken en een problemen met de werking van de schildklier.

Verhoogde cholesterol: wat zijn de gevolgen?

Je weet wat ze zeggen: teveel van iets is nooit goed! Dus ook niet van cholesterol. Een hoog gehalte in het bloed brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. De eerste jaren zal je waarschijnlijk niets merken in het dagelijkse leven. Pas na enkele jaren treden de effecten op. Dan heeft het zich zodanig kunnen opstapelen in bloedvaten dat ze erg vernauwd zijn of zelf volledig verstopt. Het gevolg is een verhoogd risico op vaat- en hartziektes. Door een slechte bloedtoevoer krijgen de spieren onvoldoende zuurstof, waardoor inspanningen moeizamer verlopen. 

Geen nood, je kan perfect stappen ondernemen om je cholesterol te verlagen! Alles begint bij een gezonde levensstijl. Zorg dat je een evenwichtig eetpatroon aanhoudt, zonder een overvloed aan verzadigde vetten. Deze vetten zijn eenvoudig te vervangen door halfvolle of magere varianten en harde vetten zoals plantaardige olie. Verzadigde vetzuren vind je vooral terug in dierlijke vetten zoals vlees, boter en room. Vis is hier een uitzondering. Pas op, want niet alle plantaardige vetten zijn gezond. Denk hierbij aan palm- en kokosolie. Er doen geruchten de ronde dat verzadigde vetzuren vervangen kunnen worden door geraffineerde suikers. Deze theorie is inmiddels ontkracht en wordt dus niet aanbevolen. 

Naast een aangepast voedingspatroon zijn er nog andere methodes om een verhoogde cholesterol te verlagen: 

  • Voldoende beweging
  • Matig tot geen alcoholverbruik
  • Niet roken

Indien je cholesterolgehalte op deze manier niet onder controle blijft, is het aangewezen om een arts te contacteren. Deze kan eventueel geneesmiddelen zoals statines of natuurlijke voedingssupplementen aanbevelen.

Heb je nog vragen of ontvang je graag meer advies over wat je kan doen tegen een verhoogde cholesterol? Spring gerust even binnen in onze apotheek. Wij helpen je graag verder!

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels