9 tips om snel fit te worden voor de zomer

Snel fit worden: Gezonde voeding en voldoende beweging

De zon laat zich terug meer zien. Dat betekent dat we onze zomeroutfits weer boven gaan halen. Wil je snel fit worden voor deze periode zodat je met veel zelfvertrouwen kan gaan stralen? Lees dan zeker deze tips. 

De juiste voeding en voldoende beweging

Alles begint bij gezonde voeding. Je eetkeuzes bepalen voor een groot deel mee hoe fit je eruit zal zien, maar ook hoe fit je jezelf zal voelen. Hieronder geven we je enkele makkelijke aanpassingen mee voor je voedingspatroon. Goed nieuws: streng diëten is niet nodig. Daarnaast is voldoende beweging erg belangrijk. Sporten zal er niet alleen voor zorgen dat je kilootjes sneller verdwijnen, maar ook zal het je een goed gevoel geven. Tijdens het sporten komen er namelijk allerlei gelukshormonen vrij in je hersenen. 

Als je onderstaande tips consequent toepast, zal je het verschil snel voelen. Dat zowel lichamelijk als mentaal. 

1. Ga niet op dieet

Een dieet is alles behalve nodig wanneer je een paar kilootjes wilt afvallen. Diëten betekent meestal dat je bepaalde voedingsgroepen gaat schrappen. Wanneer je gewicht wil verliezen, is dat geen slim plan. Voeding en sporten gaan hand in hand. Je lichaam moet voldoende energie hebben om te kunnen bewegen en goed te functioneren. Die energie haal je uit je voeding. Wanneer je te weinig gegeten hebt, zal je lichaam overschakelen naar een soort spaarstand. Als je dan weer begint te eten, slaat je lichaam alles op in de vorm van vet. Wat je eet moet dus in balans zijn met de calorieën die je verbruikt. 

2. Eet gezond

Fruit en groenten vormen de perfecte basis voor je voedingspatroon. Eet minstens 3 stukken fruit en 3 stukken groenten per dag. Ze zitten boordevol vitaminen die je lichaam hard nodig heeft. Lust je niet graag groenten of fruit? Maak er dan een smoothie van. Bepaalde combinaties van groenten en fruit kunnen leiden tot verrassende smaken die je misschien wel lekker vindt. Daarnaast geven smoothies een goed gevuld gevoel. Noten en volkoren producten zijn ook een ideale aanvulling. 

3. Drink voldoende water

Denk eraan om voldoende water te drinken. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar sommige mensen durven het wel eens te vergeten. Wanneer je voor het eten twee glazen water drinkt, zal je sneller een verzadigd gevoel hebben. Daarnaast bevordert het je spijsvertering. Eventueel kan je er een stuk fruit aan toevoegen zodat je water toch een smaakje heeft. 

Snel fit worden: Drink voldoende water

4. Schrap 3 ongezonde eetgewoontes

Iedereen heeft wel enkele ongezonde eetgewoontes die hij of zij moeilijk kan laten. Denk bijvoorbeeld maar aan dat koekje bij de koffie of het kommetje chips in het weekend. Zoals je net al kon lezen is een streng dieet niet nodig, maar enkele caloriebommetjes kan je wel schrappen. Je moet natuurlijk niet alle lekkernijen verbannen. Dat houdt bijna niemand vol. Je mag jezelf heus wel eens een keer belonen met iets lekkers. Probeer daarom bijvoorbeeld een maand lang 3 ongezonde dingen te vermijden en vervang het door een stuk fruit. Zo kom je zeker aan je 3 stuks per dag. 

5. Luister naar je lichaam

Bovenal is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Je wordt er niet gelukkiger van om met een knorrende maag rond te lopen. Probeer erop te letten dat je steeds naar een gezond tussendoortje grijpt. 

Langs de andere kant overeten we ons vaak zonder het te beseffen. Je brein stuurt een signaal naar je maag wanneer je genoeg gegeten hebt. Doorgaans zit er wat vertraging op dat signaal. Schep daarom kleinere porties op. Later kan je nog altijd een beetje bijnemen. Let er op dat je goed kauwt bij elke hap. Dat zal de spijsvertering weer bevorderen. 

6. Probeer elke dag te bewegen

Beweging is essentieel voor je lichaam. Een half uurtje per dag is al voldoende, meer mag natuurlijk altijd. Laat de auto bijvoorbeeld thuis staan en ga met de fiets naar het werk. Het huis stofzuigen of dweilen, is ook een goede work-out. Eventueel kan je voor de tv wat simpele squats en buikspieroefeningen doen. Op het internet vind je tal van work-out video’s voor beginners en gevorderden. Probeer vooral iets te vinden wat je leuk vindt. Alleen zo zal je gemotiveerd blijven en het sporten volhouden. 

Snel fit worden: beweeg elke dag

7. Doe vooral aan krachttraining

Elke vorm van sport is goed en zal ervoor zorgen dat je calorieën verbrandt. Als je voldoende beweging combineert met een evenwichtig voedingspatroon zal dat automatisch leiden tot gewichtsverlies. Vele mensen hebben de neiging om aan cardiotraining te doen wanneer ze willen afvallen. Tijdens deze trainingen zal je effectief op het moment zelf meer calorieën verbranden dan bij een krachttraining. Toch is een krachttraining interessanter. Je zal namelijk tot 24 uur na de work-out nog calorieën verbranden. Deze vorm van sporten zal ervoor zorgen dat je sterker wordt en meer spieren krijgt. Denk eraan dat je voldoende eet. Zoals we net al aanhaalden zullen je spieren energie, die je haalt uit je voeding, nodig hebben.  

8. Tel je stappen

Wandelen was tijdens de pandemie enorm populair, maar ook nu is het nog een interessante vorm van beweging. De World Health Organization (WHO) geeft aan dat we minstens 6000 stappen per dag moeten zetten. Wanneer je 10 000 stappen zet, werk je effectief aan een gezonder lichaam. Die 4000 extra stappen staan gelijk aan een half uurtje sporten. Daarnaast is wandelen perfect om te combineren met een krachttraining. Een kleine wandeling kan nooit kwaad tijdens je rustdagen. 

9. Hou je work-out bij

Ben je meerdere keren per week aan het bewegen? Eet je gezond? Dan ben je al heel goed bezig! Je kan je work-outs in je gsm opslaan of opschrijven. Zou hou je al je progressie bij en daarnaast zal het je blijven motiveren om elke dag iets te doen. 

Onthou dat elke start een goed begin is. Probeer al deze tips op te nemen in je dagelijkse routine. Zo zal het resultaat snel zichtbaar zijn. Zit je toch nog met vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je apotheker

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels