De ultieme tips voor een mooi, gezond gebit

Tandverzorging

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk en niet alleen voor die stralende Colgate smile. Gezonde tanden zorgen voor een betere weerstand, een goede mondhygiëne heeft bovendien ook impact op hart- en vaatziekten. Tal van redenen om jouw tanden dagelijks de verzorging te geven die ze verdienen!

1. Kies een geschikte tandenborstel

Vergelijking tandenborstels

Een elektrische tandenborstel heeft tal van voordelen vergeleken met een manuele: deze verwijdert veel meer tandplak. Het is bovendien ook veiliger voor je tanden en tandvlees, omdat de meeste elektrische tandenborstels een poetsdruksensor hebben. Daardoor poets je je tanden zeker niet te hard kan en bescherm jij je tanden en tandvlees.

Houd zeker rekening met onze tips:

 • Kies een kleine borstelkop, zo kan je al je tanden makkelijk bereiken. 
 • Een zachte borstelkop is ook beter, zo beschadig je je tandvlees en glazuur niet. 
 • Vergeet niet dat je je tandenborstel na gebruik goed moet afspoelen onder stromend water. 
 • Vervang je tandenborstel tijdig! Minstens elke 3 maanden.

2. Een tandpasta met fluoride voorkomt gaatjes

Lees de kleine letters van je tandpasta en controleer of er fluoride in zit. Fluoride wat? Dit is een natuurlijke stof die ons lichaam nodig heeft. Fluoride helpt je tanden te beschermen tegen zuuraanvallen en gaatjes. Wanneer er fluoride in je tandpasta zit, blijft er een beetje kleven op het buitenste van je tanden na de poetsbeurt. Dit helpt om je tanden weer sterk te krijgen en je glazuur harder te maken.

3. Een vaste techniek is key

Wanneer jij je tanden steeds in dezelfde volgorde poetst, zorg je ervoor dat je geen stukje vergeet. De 3 B’s zijn enorm belangrijk om in je achterhoofd te houden: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant

Begin bij de binnenkant, want dit is het moeilijkst om te poetsen. Poets daarna de buitenkant en vervolgens de bovenkant (= de kauwvlakken van je tanden). 

Spoel je mond na het poetsen niet te fel, zodat de fluoride uit je tandpasta zijn werk kan doen.

4. Poets 2 keer per dag en dat minstens 2 minuten lang

Om een goede mondhygiëne te behouden, poets je idealiter minstens 2 keer per dag en minstens 2 minuten lang je tanden. Dit doe je best ’s ochtends en ’s avonds. Ben je een uitslover? 😉 Poets je tanden dan 3 minuten lang, dit is de ideale tijd om je tanden gezond te houden. Elektrische tandenborstels hebben ook vaak een timer, handig!

5. Flossen maar!

Tandverzorging: flossen

Je kan ook tussen je tanden gaatjes krijgen. Het is daarom belangrijk dat je elke dag flost. Geen fan van flosdraad? Interdentale borsteltjes of tandenstokers zijn een goed alternatief. 

Een tandenstoker gebruik je vooral voor etensresten te verwijderen. Borsteltjes zijn dan weer ideaal voor wanneer je een beugel draagt. Met flosdraad verwijder je het tandplak tussen je tanden.

6. Ga tijdig naar je tandarts

Het is niet alleen belangrijk om dagelijks je tanden te verzorgen, maar ook om minstens 1 keer per jaar op controle te gaan bij je tandarts. Zo vindt er jaarlijks een preventief mondonderzoek plaats. Je tandarts kan bij problemen tijdig optreden.

7. Gezonde voeding? Goed voor je lichaam... en je tanden

Calciumrijke voeding en vitamine D zijn niet enkel goed voor je botten, maar ook voor je tanden. Suikers zijn in het algemeen slecht voor je tanden, ze zijn vaak de oorzaak van zuuraanvallen die gaatjes veroorzaken. Gelukkig herstellen je tanden automatisch na zo’n zuuraanval, maar natuurlijk alleen als je niet te vaak zo’n aanval veroorzaakt. Probeer dus voldoende tijd in te lassen tussen momenten waarop je suikers inneemt. 

Goede calciumrijke voeding:

 • Sesamzaadjes
 • Groene groenten
 • Zuivelproducten (rauw en van grasgevoerde dieren)
 • Roggebrood
 • Groene kool

Vitamine D rijke voeding:

 • Vette vis, zoals haring, zalm en makreel
 • Vlees en eieren
 • Halvarine, margarine en bak- en braadproducten 

Het is een cliché, maar je mond is echt je visitekaartje. Zorg er dus voor, want eens het kwaad is geschied, kan je niet meer terug!  Aarzel niet om langs te komen in een van onze apotheken, voor meer informatie of persoonlijk advies. 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels