Wat moet je doen als je aan het vervellen bent?

Eerste hulp bij vervellen

Voorkomen is beter dan genezen! Zo ook bij loskomende velletjes… Ze zijn immers vaak het gevolg van zonnebrand, doordat je te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten. Insmeren is dus de beste remedie! Was de zon toch feller dan je had verwacht? Of heb je je simpelweg niet voldoende beschermd? Dan delen wij graag enkele tips om de schade van het vervellen in te perken.

Vervellen...

Vervellen is eigenlijk heel natuurlijk. De opperhuid van je lichaam vernieuwt zichzelf ongeveer elke 30 dagen. Maar opgelet! Wanneer je té lang onbeschermd in de zon hebt gezeten, worden de huidcellen eigenlijk beschadigd. Je lichaam reageert en zal ervoor zorgen dat de beschadigde cellen vernieuwd worden. Vervellen dus! Het proces kan vaak enkele dagen tot zelfs meerdere weken duren. 

Zoals we eerder zeiden, is voorkomen beter dan genezen en kan je je best zo goed mogelijk insmeren om ervoor te zorgen dat de UV-straling je opperhuid niet kan beschadigen. Ontdek alles over de juiste zonbescherming in onze eerdere blog.

 

Bescherm je huid met zonnecrème

Daarnaast kan je eigenlijk niets doen om het vervellen tegen te houden… De beschadigde huid moet immers “gerepareerd” worden. Maar er zijn wel enkele tips die je kan toepassen om de schade te beperken. Die delen we graag.

Wat te doen als je aan het vervellen bent?

  1. Belangrijk! Peuter nooit de loshangende velletjes los. Dit kan leiden tot infecties en zelfs littekens, wat je natuurlijk absoluut wil vermijden. 
  2. Stay hydrated en drink voldoende water! Dit heeft niet alleen een positieve impact op je huid, maar heeft daarnaast ook tal van andere gezondheidsvoordelen. 
  3. Gun je huid rust om te genezen. Scrub niet hardhandig, zet de watertemperatuur niet te hoog en dep je huid rustig droog na het douchen. 
  4. Vermijd agressieve zepen. Bepaalde zepen drogen je huid feller uit, wat natuurlijk niet ideaal is. Kom gerust eens langs in één van onze apotheken. Wij hebben een uitgebreid aanbod van zepen, geschikt voor iedere soort huid.  
  5. Zorg voor verkoeling met de juiste aftersun of hydraterende bodylotion. Spring gerust ook even binnen als je niet weet welke te gebruiken. 
  6. Heb je last van jeuk? Maak een washandje nat met fris water en leg het op de jeukende huid. Of doe er enkele ijsblokjes in, je huid zal meteen fris aanvoelen.

Ben je aan het vervellen en ben je 100% zeker dat je je voldoende hebt ingesmeerd? Spring dan eens binnen bij je huisarts, die kan de mogelijke oorzaak achterhalen. 

Bescherm zoals steeds je huid tegen de zon, zo vermijd je het vervellen van je huid! Wil je graag meer advies over de juiste zonnecrème, aftersun, zeep, … voor jouw huid? Spring dan binnen in één van onze apotheken. Onze apothekers staan klaar om je verder te helpen. 

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels