De menstruatiecup: een hygiënisch, goedkoop en duurzaam alternatief

Menstruatiecup

Een alternatief voor tampons en maandverband? Ja, het bestaat: de menstruatiecup. Het is ecologisch, makkelijk in gebruik en voordelig. Maar wat is het nu juist en waarom is het voordeliger? Wij zetten alle informatie even op een rijtje!

Wat is de menstruatiecup?

De menstruatiecup is een zacht cupje gemaakt uit kunststof. Het cupje vangt je menstruatiebloed op en vervangt de klassieke tampon of maandverband. Er zijn heel wat merken die een menstruatiecup aanbieden. Belangrijk is dat je de juiste maat vindt, dat vergt wat zoeken in het begin. Eens je die hebt gevonden, zit je voor een hele periode goed.

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

 1. Het grootste verschil is dat de cup herbruikbaar is. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. De aankoop van een menstruatiecup is in eerste instantie duurder dan een doosje tampons of een pak maandverband, maar wanneer je dit op termijn uitrekent is het veel voordeliger. Je hoeft niets meer weg te gooien, alleen je cup goed onderhouden door hem uit te wassen en te steriliseren. De cup gaat gemiddeld 5 jaar mee. 
 2. Het is gezond! De vagina blijft beter in balans omdat in tegenstelling tot de tampon je cup geen vocht absorbeert, het bloed wordt opgevangen (in plaats van geabsorbeerd) en uit het lichaam verwijderd. De cup maakt ook geen gebruik van vezels, bleek- of geurmiddelen.
 3. Studies wijzen uit dat de cup onschadelijk is wanneer je deze correct gebruikt. Natuurlijk moet je het wel op tijd verwijderen. Voor degene die twijfelen: het is dus minstens even hygiënisch als een maandverband of tampon. 

Een cup is ook erg praktisch! Je kan hem 8 à 12 uur dragen en moet maar enkele keren per dag schoon gemaakt te worden. Dit is afhankelijk van hoe fel jouw menstruatiebloedingen zijn.

Hoe gebruik je de cup?

Het gebruik van de menstruatiecup kan in het begin wat oefening vergen. De bedoeling is dat je de cup vaginaal inbrengt, rond de baarmoederhals. Op het eerste zicht kan de cup er groot uitzien, maar met de nodige oefening is het handeling die je gegarandeerd onder de knie krijgt.

Inbrengen

 1. Kook de menstruatiecup ongeveer 3 minuten lang in water (en geurloze zeep) om hem schoon te krijgen. 
 2. Vouwen! Was je handen eerst grondig en vouw de cup. Er zijn verschillende vouwtechnieken voor de cup, kies degene die voor jou het best werkt! De C-vouw is de meest gebruikte. Vouw de cup tussen je duim en wijsvinger plat zodat het de vorm van een C krijgt. 
 3. Breng de cup in de vagina. Zodra de cup geplaatst is, zal deze vanzelf ontplooien. Je mag geen oncomfortabel gevoel waarnemen, anders zit de cup niet op zijn plaats. 
Menstruatiecup: inbrengen

Verwijderen

 1. Was je handen grondig.
 2. Trek voorzichtig aan het uiteinde van de cup.
 3. Giet de inhoud in het toilet. 
 4. Spoel onder water af.
 5. Droog de cup af met wat papier en breng hem opnieuw in. 

Dit proces herhaal je idealiter om de vier à acht uur. Na de maandstonden was je de cup grondig uit: kook deze een vijftal minuten in kokend water om achterblijvende bacteriën te doden. 

Weet jij niet welke cup je moet kopen? Kom gerust langs in één van de Panorama Apotheken voor persoonlijk advies. Wij helpen je graag verder!

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels