Proteïnedieet: hoe werkt het en hoe begin ik eraan?

Een proteïnedieet (ook wel eiwitrijk dieet genoemd) heeft de naam een zwaar maar zeer effectief dieet te zijn. Je kan er echt een pak kilo’s op relatief korte tijd mee verliezen als je het programma strikt volgt én als je je eetpatroon naderhand ook echt aanpast. Doe je dat niet, dan vliegen de kilo’s er genadeloos weer bij.

Hoe werkt een proteïnedieet?

Er zijn twee redenen dat het eiwitrijk dieet goede resultaten kan voorleggen: de nadruk op eiwitten en de afwezigheid van koolhydraten. Door minder koolhydraten te eten, heeft het lichaam tekort aan energie, wat ze uit de vetreserves zal halen. Dit zwengelt de vetverbranding aan: exact wat je wil als je wil afvallen!

Je bereikt deze fase pas na een paar dagen: die eerste dagen zal je lichaam nog teren op suikers, daarna begint het energie te halen uit de verbranding van vet. Dat betekent dat je lichaam de fase van ketose (continue vetverbranding) heeft bereikt.

Wat is dan het effect van de eiwitten? Ze geven je een vol gevoel (verzadigingseffect) en helpen om de spieren in stand te houden. Een valkuil van vermageren is immers dat je kilo’s verliest doordat je spiermassa afneemt (in plaats van vet te verliezen). Dit dieet wil dat tegengaan, wat natuurlijk nog beter werkt als je het proteïnedieet combineert met sporten.

Hoe begin je eraan?

Je bepaalt hoeveel kilo’s je wenst af te vallen en bestelt een pakket vervangmaaltijden. Dit kan gemakkelijk bij je (online) apotheek! Het is aangeraden om voor de start van het dieet bij je huisarts langs te gaan voor een check-up.

Dan volg je de vier fases van het dieet, in volgorde. Je gaat pas over naar een volgende fase als je de doelstellingen hebt bereikt. Hoe lang die fases duren is afhankelijk van het gewicht dat je wenst te verliezen.

Dit zijn de vier fases van het proteïnedieet:

Fase 1: volledige vervangfase: Elke maaltijd (voor vrouwen 4, voor mannen 5) wordt vervangen door een proteïnemaaltijd, zoals een shake, een reep, een pudding of een andere soort maaltijd die rijk is aan proteïnen. Deze mogen altijd onbeperkt worden aangevuld met bijna alle groenten (geen wortel, maïs, ui en niet veel tomaat) en kruiden, die de hele dag door mogen gegeten worden (als onderdeel van een maaltijd of tussendoor, je hoeft echt geen honger te lijden). Er mogen geen vetten en suikers worden geconsumeerd en ook fruit is uit den boze.

Fase 2: één maaltijd gewoon: Als 60 procent van het gewenste gewichtsverlies is bereikt, mag één vervangmaaltijd terug worden omgezet naar een ‘gewone’ maaltijd. Die moet wel aan de voorwaarde voldoen dat er eiwitrijke voeding wordt gegeten, zoals vlees, vis, ei of eiwitrijke vegetarische producten, aangevuld met groenten. Er mogen nog altijd geen koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst of aardappelen worden gegeten.

Fase 3: herintroductie van koolhydraten: Als het maximale gewichtsverlies is bereikt, wordt opnieuw één vervangmaaltijd omgezet naar gewone voeding, deze keer met koolhydraten (zoals brood) erbij. Hier is het de bedoeling dat een nieuw en gezond eetpatroon wordt aangeleerd.

Fase 4: stabilisatiefaseTijdens deze fase wordt terug gewoon gegeten met uitzondering van één vervangmaaltijd, die meestal ‘s ochtends wordt genuttigd

Hoe maak je die vervangmaaltijden?

De vervangmaaltijden komen in verschillende soorten en vormen. Er zijn zoete (pannenkoek, pudding, …) en zoute (omelet, kipnuggets, …) maaltijden in poedervorm die worden opgelost in water. Meestal wordt het à la minute gemaakt, maar er bestaan ook kant en klare brikjes, koekjes en repen die kunnen meegenomen worden.

Let op! De repen en koekjes zijn verleidelijk want gemakkelijk mee te nemen en ze vervullen de drang naar zoet. In het begin kan je ze maar beter niet of zo weinig mogelijk consumeren: het is net de bedoeling dat er afgekickt wordt van de drang naar zoet. Bovendien zijn ze ook minder efficiënt dan de echte vervangmaaltijden.

Wat drink je tijdens het proteïnedieet?

Je mag onbeperkt (bruis)water en kruidenthee drinken. Koffie en zwarte thee mogen beperkt, zonder melk of suiker. Aangeraden wordt om minstens twee liter water te drinken en dit om verschillende redenen: zodat gewichtsverlies niet te wijten is aan vochtverlies en om afvalstoffen af te voeren.

Handige tip

Neem regelmatig suikervrije kauwgom of muntjes: ketose wordt immers gekenmerkt door een slechte adem. Een onaangenaam maar positief neveneffect: het bewijst dat je lichaam nu op vet teert, wat het afslanken bevordert.

Bij iedere bestelling van proteïneproducten krijgt u een handige brochure mee, om u te helpen uw dieet zo goed mogelijk te volgen.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels