Wachtdienst

Toegang tot geneesmiddelen na sluitingstijd

Een apotheek van wacht staat u ter beschikking voor dringende zaken, na de normale openingsuren. Om u continu een kwaliteitsvolle zorgverlening te garanderen werken apothekers met een wachtdienst. Daardoor kunt u op eender welk moment, na de gewone openingsuren, terecht bij een apotheek in uw buurt indien u dringend nood heeft aan geneesmiddelen, medicatie of dergelijke.

 

Hoe weet ik welke apotheek van wacht is?

U kunt eenvoudig de dichtstbijzijnde apotheek van wacht vinden op apotheek.be door uw postcode en gemeente in te vullen. 

Of u kan bellen naar het wachtnummer 0900 105 00. Dit is het wachtnummer voor apotheken en is 24 uur op 24 uur beschikbaar. Een oproep naar het wachtnummer kost u €1,50/min.

Daarnaast hangen apotheken elke dag een lijst aan de raam met de openingsuren en de locatie van de dichtstbijzijnde apotheken van wacht.

Hoe weet ik welke dokter van wacht is?

U kunt eenvoudig de dichtstbijzijnde dokter van wacht vinden op mediwacht.be door uw postcode en gemeente in te vullen. 

Wanneer ga ik naar een apotheek van wacht?

Een apotheek van wacht bezoekt u enkel in dringende situaties. Dit kunnen ook zaken zijn waarvoor u geen doktersvoorschrift nodig heeft. Toch vermijdt u best een bezoek aan de apotheek van wacht als u nog kan wachten tot de normale openingstijden.

Is mijn bezoek aan een apotheek van wacht duurder?

Het is wettelijk toegestaan om als zorgverstrekker een wachthonorarium aan te rekenen voor het werk dat ze leveren buiten de normale openingsuren, en feestdagen. 

Of u effectief meer gaat betalen voor een bezoek aan een apotheek van wacht is afhankelijk van uw situatie. Als u buiten de normale openingsuren een ‘dringend’ geneesmiddel met voorschrift van een dokter gaat halen, worden de extra kosten gedekt door uw ziekteverzekering.

Als u naar een apotheek van wacht gaat voor niet dringende geneesmiddelen, met of zonder doktersvoorschrift, betaalt u een extra bijdrage die de apotheker vrij mag kiezen.

Hoe kunt u een bezoek aan de apotheek van wacht vermijden?

Een apotheek van wacht is er om u bij te staan in dringende situaties. U kan een onnodig bezoek aan een apotheek van wacht vermijden door volgende maatregelen te treffen:

Controleer regelmatig uw huisapotheek

Door regelmatig de vervaldata van de geneesmiddelen in uw huisapotheek te controleren kunt u vermijden dat u naar een apotheek van wacht moet gaan in niet dringende of levensbedreigende situaties.

Een baby in huis

Met een baby is huis wilt u niet voor verrassingen komen te staan. Zorg daarom altijd voor een reserve fopspeen, zuigfles, melkpoeder, en dergelijke. Zo kunt u vermijden dat u naar een apotheek van wacht moet gaan in niet dringende of levensbedreigende situaties.

Zwangerschapstesten

Het is algemeen geweten dat zwangerschapstesten vaker ‘s nachts worden gekocht. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de discretie, maar ook omdat de werking van een zwangerschapstest niet gekend is bij velen.

Het heeft geen zin om meteen na onveilige of onbeschermde seks een zwangerschapstest te doen. Zo’n test geeft u enkel een betrouwbaar resultaat bij de eerste dag van een nieuwe cyclus, dus wanneer u uw opnieuw uw maandstonden krijgt.

Een zwangerschapstest gaan kopen is dus geen dringende of levensbedreigende situatie. Hiervoor hoeft u dus niet naar een apotheek van wacht te gaan.

Andere wachtdiensten voor dringende gevallen

Wachtdienst voor artsen

Voor niet dringende medische hulp in het weekend en op feestdagen kunt u terecht op het nummer 1733.

Wachtdienst voor tandartsen

Om in in het weekend en op feest- en brugdagen voor spoedgevallen een tandarts te bereiken kunt u terecht op het nummer 0903 39969, tussen 9u en 18u.

Wachtdienst voor orthodontie

Om in het weekend en op feestdagen voor spoedgevallen een orthodont te bereiken kunt u terecht op het nummer 070 22 20 88, tussen 10u en 12u.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel. Via deze navigatie belandt u op de webshop van Apotheek Panorama Thiels