Contactlenzen: 4 slechte gewoontes die je best vermijdt

Wist je dat quasi iedereen die contactlenzen draagt, zichzelf doorheen de tijd minstens één verkeerde gewoonte heeft aangeleerd? Dat blijkt althans uit Amerikaans onderzoek. Ons hectische leven is daarbij natuurlijk dé grote oorzaak. Maar dat verkeerd gebruik van lenzen is niet zonder risico’s. 

Heel wat mensen krijgen hierdoor last van droge ogen. Het jeukt, brandt en prikt ontzettend. Kortom: heel onaangenaam. Er zijn lenzen die gemaakt zijn uit silicone hydrogel, om deze klachten te voorkomen. Maar heel wat ongemakken kan je gewoon vermijden door het juist gebruiken van lenzen.

Een ernstiger gevaar is echter dat van ooginfecties, met soms blijvende schade. Als je namelijk niet helemaal hygiënisch met je lenzen omspringt, is het een broeihaard van bacteriën.

Daarom denk je dus best effe twee keer na voor je volgende zaken doet:

De lenzenvloeistof bijvullen, in plaats van te vervangen

De vloeistof lijkt misschien nog wel proper na een nachtje je lenzen in bewaard te hebben. Maar vergis je niet: het is een slecht plan om telkens gewoon even bij te vullen. Je ziet he misschien niet, maar er zitten wel degelijk micro-organismes in. Vergelijk het met afwassen in vuil water.

Vervang dus élke keer volledig je lenzenvloeistof. Gooi ’s ochtends het oude weg nadat je je lenzen hebt ingestoken, spoel je lenzendoosje even uit en laat deze overdag opdrogen.

Je lenzen inhouden tijdens het slapen

Misschien denk je er niet aan om voor het bed in te duiken, even die contactlenzen te verwijderen. Echter, op die manier kunnen je oogleden je ogen niet goed hydrateren doorheen de nacht. Je lenzen nemen namelijk al het vocht op en je hoornvlies blijft afgedekt. Gevolg: je ogen krijgen te weinig zuurstof en voelen ’s ochtends geïrriteerd aan. Doe je daglenzen dus elke avond zonder pardon uit!

Als je van jezelf weet dat je vergeetachtig bent, zijn maandlenzen die je ’s nachts mag inhouden misschien wel iets voor jou. Check wel altijd bij onze partner-apotheker of jouw ogen ervoor geschikt zijn.

Of niet uitdoen wanneer je gaat zwemmen

Lenzen zijn er namelijk voor gemaakt om vocht goed op te nemen, zodat ze niet te hard worden en je ogen beschadigen. Probleem is echter dat het chloorwater in een zwembad vol bacteriën zit, en dus blijft rondzwerven op je lenzen. Bovendien worden je lenzen strakker aangetrokken op je ogen, waardoor je ze moeilijker uitkrijgt.

Om diezelfde redenen is het dan ook best om altijd je lenzen uit te doen, wanneer je in een vochtige omgeving komt. Niet alleen het zwembad dus, maar ook de douche, het bad of de sauna.

Geen speciale make-up gebruiken

Het is een misvatting dat elke make-up geschikt is voor lenzendragers. Het is echter belangrijk om net in dat geval altijd te gaan voor hypoallergene producten, die geschikt zijn voor gevoelige ogen. Vermijd zeker make-up op oliebasis, aangezien die de lenzen vettig kunnen maken.

Nog een tip: doe ook altijd eerst je lenzen in of uit, alvorens de make-up aan te brengen of te verwijderen. Zo hou je je contactlenzen goed proper.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels