Winterkwaaltjes: wat is waar en wat is een fabel?

Man met winterkwaaltjes

Met de winter voor de deur hebben heel wat mensen last van winterkwaaltjes. Je kent het wel: een verkoudheid, een loopneus, keelpijn, … . Er bestaan heel wat winterkwaaltjes, maar ook heel wat fabeltjes hierover. Wat is waar en wat is een mythe? Wij vertellen er graag meer over!

Veelvoorkomende winterkwaaltjes

  • Wintertenen en winterhanden 
  • Droge huid
  • Loopneus
  • Keelpijn
  • Droge lippen
  • Verkoudheid
  • Griep
  • Wintermoeheid

Veelvoorkomende fabels over winterkwaaltjes: waar of niet waar?

Een verkoudheid krijg je door in de kou te lopen

Niet waar: Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is wel zo dat temperatuurschommelingen, het koude weer en tocht je slijmvliezen kunnen verzwakken met als gevolg dat virussen sneller je lichaam kunnen binnendringen. 

Een loopneus mag je niet snuiten

Waar: Als je je neus te hard snuit, kun je hoofd- en oorpijn krijgen. Het is daarom beter om het slijm op te snuiven. Wil je toch snuiten? Artsen raden volgende techniek aan: gebruik een schone papieren zakdoek, hou één neusgat dicht, probeer niet te veel druk te zetten en snuit voorzichtig het andere neusgat. Herhaal aan de andere kant.

Een warme sjaal helpt bij keelpijn

Niet waar: Een sjaal zorgt misschien wel voor een betere doorbloeding, maar het helpt niet om je keelpijn te voorkomen. Het is bovendien niet wetenschappelijk bewezen dat een sjaal dragen virussen of bacteriën tegenhoudt. Een paar minuten gorgelen met lauw, gezouten water helpt daarentegen veel beter tegen keelpijn.

Een verkoudheid en sporten gaan niet samen

Niet waar: Wanneer je een lichte verkoudheid hebt, kan sporten zeker geen kwaad. Meer nog: het heeft zelfs een gunstige invloed op je immuunsysteem en het genezingsproces. Maar als je geveld wordt door een zware verkoudheid of griep, ziek je beter eerst even uit vooraleer je opnieuw gaat sporten.

Wintermoeheid bestaat echt

Waar: In de winter voelen sommige mensen zich (sneller) moe en dat heeft te alles maken met een tekort aan daglicht. We krijgen minder daglicht te zien, waardoor sommige mensen een te grote hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine aanmaken. Met als gevolg: een moe gevoel. Trucjes om de winterblues te verjagen kan je hier terugvinden.

Heb jij last van winterkwaaltjes? Ga langs bij je apotheek voor persoonlijk advies.

U wordt doorverwezen naar de webshop

Voor de online verkoop van geneesmiddelen en producten uit de apotheek, werken wij samen met de online apotheek van onze partner Apotheek Panorama Thiels in Geel

Via deze navigatie beland je op de webshop van Apotheek Panorama Thiels